Талибаните официално предупредиха работещите жени в Афганистан да си останат временно у дома,  предава Си Ен Ен от Кабул.

Говорител на ислямисткото движение каза, че мярката ще бъде временна и е в интерес на сигуростта на афганистанките.

Забиула Муджахид призна, че лидерите на движението не могат да я гарантират, защото не всички негови бойци са обучени как да се отнасят цивилизовано към жените.

"Радваме се, че те (жените - б.р.) ще могат да влизат в сградите, но искаме да бъдем сигурни, че няма да срещнат неприятности - каза той, цитиран от телевизията. -

Следователно, ги помолихме да си вземат отпуски, докато положението се нормализира и бъдат установени процедури, свързани с жените, тогава те могат да се върнат на работа, когато това бъде обявено."

В същото време Световната банка обяви, че спира финансирането за Афганистан, а ООН вчера призова за разследване на случаи на нарушаване на човешки права от страна на талибаните.

По време на режима си от 1996 до 2001 г. талибаните се прочуха със средновековните наказания и изтезания, включително спрямо жени, на които те забраняваха да учат, да работят и да излизат от домовете си непридружени от по-възрастен роднина.

Със завземането на властта в страната на 14 август те обявиха, че ще позволят на жените да работят, да учат и дори да участват в политическия живот в съответствие с ислямското право - шериата, без да обяснят какво точно значи това.