Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Талибаните официално предупредиха работещите жени в Афганистан да си останат временно у дома,  предава Си Ен Ен от Кабул.

Говорител на ислямисткото движение каза, че мярката ще бъде временна и е в интерес на сигуростта на афганистанките.

Забиула Муджахид призна, че лидерите на движението не могат да я гарантират, защото не всички негови бойци са обучени как да се отнасят цивилизовано към жените.

"Радваме се, че те (жените - б.р.) ще могат да влизат в сградите, но искаме да бъдем сигурни, че няма да срещнат неприятности - каза той, цитиран от телевизията. -

Следователно, ги помолихме да си вземат отпуски, докато положението се нормализира и бъдат установени процедури, свързани с жените, тогава те могат да се върнат на работа, когато това бъде обявено."

В същото време Световната банка обяви, че спира финансирането за Афганистан, а ООН вчера призова за разследване на случаи на нарушаване на човешки права от страна на талибаните.

По време на режима си от 1996 до 2001 г. талибаните се прочуха със средновековните наказания и изтезания, включително спрямо жени, на които те забраняваха да учат, да работят и да излизат от домовете си непридружени от по-възрастен роднина.

Със завземането на властта в страната на 14 август те обявиха, че ще позволят на жените да работят, да учат и дори да участват в политическия живот в съответствие с ислямското право - шериата, без да обяснят какво точно значи това.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.