Белият дом обясни защо САЩ не искат да продължът срока за евакуация от Афганистан, зарязвайки хиляди нуждаещи се от нея местни хора, които са ги подкрепяли: Вашингтон се страхува, че дори ден закъснение след договорения с талибаните краен срок, 31 август, може да доведе до атентат срещу летището на Кабул. Въпросът не е дали групировката Ислямска държава ще удари тук, а кога, обясни говорителката на Белия дом.

В същото време афганистанските медии вдигат постепенно пердето над вижданията на талибаните за бъдещото държавно устройство и управление. Сбогом, демокрацийо, здравейте старейшини! Радикалните ислямистки бойци явно не възнамеряват да се съобразяват с конституцията и не предвиждат да има друг президент на мястото на избягалия Ашраф Гани. За избори и дума не става. Вместо да посочат нов едноличен лидер, те конструират съвет, в който те да имат най-голямо влияние, но където да допуснат и няколко видни политици от миналото.

В същото време хиляди афганистанци продължават да се тълпят на кабулското летище въпреки кордоните от войници, оградите и защитните ровове в отчаяни усилия да избягат от прокълнатата си земя.

Стари муцуни в новата власт

Шефът на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, афганистанският експрезидент Хамид Карзай и лидерът на Ислямската партия Гулбудин Хекматиар ще бъдат включени в състава на съвета за управление на Афганистан, който смята да формира ръководството на талибанското движение. Това съобщи днес афганистанската телевизия "Ариана нюз", предаде ТАСС.

Веднага след влизането на въоръжените талибански формирования в Кабул посочените трима дейци създадоха Координационен съвет за мирен преход на властта. Те проведоха редица срещи с представители на движението с цел да бъдат формирани нови органи на властта, включително правителство с широко представителство на афганистанското общество, предаде руската агенция, цитирана от БТА.

Талибаните имат намерение да образуват съвет за управление на Афганистан, в който ще бъдат включени 12 души, включително няколко членове на предишното правителство на страната, писа в понеделник сп. "Форин полиси". Най-влиятелни в съвета се очаква да станат лидерът на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар и ръководителят на военната комисия в движението молла Якуб, син на съоснователя на талибаните молла Омар. Според изданието талибаните нямат желание да възстановят в Афганистан поста президент или да сложат начело на страната друг някакъв едноличен лидер.

Бяг

Хиляди хора продължаваха да се тълпят около летището в Кабул и тази сутрин с надеждата да се качат на някои от заминаващите от Афганистан самолети за евакуация, предаде ДПА, като се позова на видеокадри в социалните мрежи.

На тях се виждат стотици хора да чакат в защитен ров край периметъра на летището - някои дори стоят във вода до кръста там. На едно от видеата се вижда как мъж се опитва да се покатери по стената на рова, но е спрян от двама войници.

Отделните държави започнаха да взимат хората, които ще евакуират от други места в града и оттам да ги превозват до летището. Причината за това е хаосът на входовете на летището. Двама души от американския евакуационен списък казаха, че са били извикани на друго място в града, откъдето били откарани до летището с конвой от бронирани машини.

Седмица и половина след като талибаните превзеха Кабул, прозорецът за евакуация започва бързо да се затваря.

Американският президент Джо Байдън се придържа към първоначалния план изтеглянето на войските на Вашингтон да приключи до 31 август, а европейските съюзници не успяха да го убедят да отпусне още време заради евакуацията.

По-рано тази година съюзниците от НАТО заявиха, че ще последват примера на САЩ и ще прекратят операциите си в Афганистан.

Ако американските войници напуснат летището в Кабул и при положение че талибаните контролират страната, сигурността на обекта няма да може да бъде гарантирана за по-нататъшни евакуации.

Говорител на талибаните поясни в отговор на въпрос на ДПА, че афганистанци без документи за пътуване няма да бъдат допускани да се събират в района на летището.

Не дали, а кога

Президентът на САЩ Джо Байдън уверил лидерите на останалите държави от Г-7, че американската военна мисия в Афганистан е "на път да приключи" на 31 август, ако талибаните продължат да сътрудничат при осигуряването на достъп до летището на Кабул на хората, които е предвидено да бъдат евакуирани, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Така той отхвърлил призивите на Европейския съюз Съединените щати да поддържат безопасността на аерогарата, "докогато е необходимо".

Британският в. "Гардиън" пише, че на Байдън са били нужни само седем минути, "за да посипе сол в раната на развалените отношения с европейските лидери". Американските войници няма да останат в Афганистан след 31 август, бил непреклонен президентът в отговор на молбата за удължаване на срока за изтеглянето от лидерите на Франция, Италия и Великобритания.

В същото време Байдън наредил на Пентагона да подготви резервни планове за отлагане на края на операцията, "ако е нужно", съобщи още говорителката на Белия дом Джен Саки в комюнике.

Вчера високопоставен представител на Държавния департамент съобщи, че Съединените щати са извели от Афганистан над 4000 човека с американски паспорт и техните семейства от началото на "въздушния мост" за евакуиране на хора през летището на Кабул на 14 август - ден преди ислямистките бунтовници да влязат в столицата.

Общо над 58 700 души са напуснали Афганистан със самолети от 14 август, по данни на Пентагона, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Джен Саки изрази очакване някои афганистанци със специална виза да получат свободен достъп до летището на Кабул през идните дни, въпреки че талибаните казаха обратното, предаде Ройтерс.

Вчера говорител на ислямисткото движение призова Съединените щати да спрат да насърчават афганистанците да напускат страната и да евакуират афганистански специалисти.

САЩ изпитват все по-силни опасения за сигурността на летището на Кабул, с нарастването на заплахата от страна на афганистанския клон на джихадистката групировка "Ислямска държава", каза Саки, цитирана от ТАСС.

Тя нарече тази заплаха "съвсем реална" и подчерта, че американските власти "я следят много внимателно".

Въпросът е не дали "Ислямска държава" ще извърши атака, а кога. Затова приоритетът сега е евакуацията да приключи, преди такова нападение да е станало факт, заяви представител на правителството на САЩ, цитиран от Ройтерс.

По тази причина Байдън отхвърлил призива на други лидери от Г-7 американските войници да останат на летището на Кабул и след 31 август, ако се наложи.

На виртуалната среща на групата на седемте водещи индустриални държави в света ЕС, представляван от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, призовал САЩ да поддържат безопасността на аерогарата, "докогато е необходимо". Това съобщи Мишел, цитиран от ДПА.

Германската канцлерка Ангела Меркел подчерта решаващата роля на Съединените щати, без които "ние, другите, не можем да продължим евакуационната мисия", предаде Асошиейтед прес.

Германия ще предостави още 500 милиона евро за нуждаещите се в Афганистан, съобщи Меркел, цитирана от ДПА.

Преди няколко дни германското правителство вече обеща 100 милиона евро хуманитарна помощ, към които ще се прибави този половин милиард.