Говорителят на талибаните Забиула Муджахид обяви, че те вече не позволяват на афганистанските граждани да отиват на летището в Кабул поради хаотичната ситуация там, предаде Би Би Си.

На пресконференция Муджахид заяви, че тълпите на летището трябва да се приберат и сигурността им ще бъде гарантирана.

Той добави, че САЩ продължават да канят афганистанците на летището в Кабул, за да напуснат оттам страната.

"Молим американците", каза той. "Не насърчавайте афганистанците да напускат ... Нуждаем се от техния талант."

Забиула каза още, че сега афганистанските медии, болниците, училищата, университетите и местните власти отново работят.

Въздушният мост, създаден от Франция, за да изведе от Кабул афганистанци, търсещи спасение от талибаните, ще спре да действа в четвъртък, ако САЩ се изтеглят от страната до 31 август, както е предвидено. Това заяви днес високопоставен френски дипломат, цитиран от Франс прес.

Ако САЩ продължат да се придържат към плана да приключат изтеглянето до 31 август, нашата операция ще трябва да приключи в четвъртък вечерта. Значи ни остават три дни, обясни Никола Рош, завеждащ кабинета на външния министър Жан Ив Льо Дриан.

По френския въздушен мост от Афганистан са евакуирани вече над 2000 застрашени от талибаните местни жители и французи. Талибаните твърдо се противопоставят на удължаването на срока на американското изтегляне.

Днес виртуална среща на Г-7 се очаква да уреди окончателно нещата около евакуацията и да предвиди санкции, припомни БТА.