Лидерите на Европейския съюз поискаха днес талибаните да пуснат до летището в Кабул всички афганистанци, които искат напуснат страната и да осигурят свободен достъп на хуманитарна помощ до нея. 

"Ние призовахме новите афганистански власти (както в Брюксел днес наричат талибаните - б.р.) да позволят безопасно преминаване до летището", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на съвместна пресконференция с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата говориха пред журналисти, след като по-рано днес участваха във виртуална среща на Г-7 за Афганистан.

Говорител на талибаните днес обяви, че те повече няма да пускат афганистанци на летището в Кабул, където те се тълпят през последните дни с надеждата да избягат с евакуационен или хуманитарен полет от страната, завзета от радикалните ислямисти след изтеглянето на САЩ и съюзниците им.

Вчера талибаните отхвърлиха възможността срокът за изтеглянето на чуждестранните военни, персонал и за евакуациите да бъде продължен след договорената с Вашингтон дата 31 август т. г., подчертавайки, че за тях тя е "червена линия" и заплашвайки с "последствия", ако бъде нарушена. По-късно днес представител на администрацията, цитиран от АП и Ройтерс, съобщи, че президентът Джо Байдън е решил да спази обявения срок - заради повишените заплахи за сигурността на полетите.

Г-7 разговаряха, докато шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се срещна в Кабул с главния политически водач на талибаните молла Абдул Гани Барадар.

Мишел подчерта, че e "твърде рано" Европа да определи своите бъдещи отношения с "новите афганистански власти", че тя очаква от тях включващо правителство. Бъдещите двустранни отношения ще зависят от спазването от страна на Кабул на условия като свободен достъп за хуманитарна помощ, борба с международния тероризъм и с трафика на хора, спазване на човешките права, добави той.

Фон дер Лайен каза, че сегашните разговори с талибаните имат "оперативен характер" - да осигурят евакуацията - и трябва да бъдат разграничавани от политически диалог и признаване.

Тя добави, че Комисията е предложила ЕС да увеличи четири пъти планираната за тази година европейска хуманитарна помощ за Афганистан до €200 милиона и че в същото време ЕС е замразил планираната в дългосрочния му бюджет помощ за развитие за тази страна в размер на €1 милиард. Фон дер Лайен добави, че Афганистан, една от най-бедните страни в света, остро се нуждае от тази помощ заради проблеми като сушата и епидемията от COVID-19. 

И двамата лидери заявиха, че ЕС възнамерява да "работи" със съседните на Афганистан страни като Иран и Пакистан за приемане на бежанци от Афганистан и за пресичане на нелегалния трафик на хора. 

Фон дер Лайен нарече днешната ситуация в средноазиатската страна "трагедия за афганистанския народ" и каза, че Европа има "морално задължение да го подкрепи". 

"Фокусът трябва да бъде върху жените, те да бъдат в безопасност... Жените, които искат да напуснат страната, трябва да получат пълната ни подкрепа", каза тя.

По думите ѝ 95 на сто от нелегалните афганистански мигранти в Европа са мъже, но огромното мнозинство от нуждаещите се от помощ в страната са жени и деца. Те са и мнозинството от вътрешните бежанци, които по данни на ООН са 3,5 млн. души.

Фон дер Лайен призова държавите членки да приемат планове за презаселване на уязвими афганистанци, защото те имат властта да издават хуманитарни визи. Тя се обърна към националните столици и с апел най-сетне да постигнат съгласие по предложен от Комисията пакт за миграцията и убежището - тема, по която те водят безплодни дискусии повече от пет години.

По-голямата част от служителите на Европейския съюз в Афганистан, включително местните, вече са евакуирани от летището в Кабул, съобщи още председателката на Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

"Много съм признателна, че повечето ни служители, включително афганистанските, заедно със семействата им, са изведени от страната и са на безопасно място", каза тя.