Не при 15, а при 10 на сто заболели ученици ще се минава на дистанционна форма на обучение.

Това обяви днес просветният министър проф. Николай Денков след отраслов съвет със социалните партньори.

По думите му в зелена зона, под 100 заболели на 100 000, децата от 1 до 4 клас, както и децата в детските градини, може да са без маски по решение на педагогически съвет.

Ако сме в жълта и червена зона обаче, ще трябва да носят маски. Причината - Делта вариантът на коронавируса, който се разпространява по-лесно, в т. ч. сред децата.

Маски ще трябва да носи и ваксинираният педагогически персонал поради факта, че дори и едно лице да е имунизирано, пак може да носи вируса.

Сборни паралелки може да има, но само в червената зона и само за класове, които и без това са били заедно, заяви още Денков.

Децата от 1 до 4 клас ще бъдат максимално в училище. Ако се наложи дистанционно обучение, ще се започва отзад-напред - първо учениците от 11 и 12 клас, после надолу. Отново е предвидена ротация, при 50 на сто присъствие.

В зависимост от степента на заболеваемост в отделните зони на страната, може да се взимат локални решения, като обаче се следват насоките на здравното и образователното министерства. От МОН щели да се опитат всички деца да посрещнат първия учебен ден на 15 септември в двора на училището.

Министерството все още няма обобщени данни за ваксинираните и преболедували учители.