Въпреки че Бургас е №1 по COVID заболеваемост на 100 хил. души, мерките в областта няма да бъдат затягани на този етап.

Това беше решено заседанието на Областния съвет по здравеопазване в Бургас, където бе обсъдена ситуацията с разпространението на епидемията

„Ако има мерки и те не се спазват изцяло, какъв е смисълът да въвеждаме нови. Ако сме казали, че заведенията трябва да работят на 50 %, а те работят на 150 и сега кажем на 30, това какво ще промени? Координацията между кметовете, Агенция по храните, полицията и областна управа ще доведе до това да увеличим броя на проверките”, обоснава се след заседанието главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На този фон възниква въпросът защо е било изготвянето и приемането на COVID план, който след това се оказва, че няма смисъл да бъде изпълняван.

Според прогнозата на доц. Кунчев Бургас ще се справи с повишения ръст на заболели, но контролът върху наложените вече мерки трябва да бъде затегнат.

„Имам впечатление за задържане на броя на болните, които имат нужда от медицинска помощ. Ако това се окаже трайна тенденция, регионът ще се справи със ситуацията”, поясни главният държавен инспектор.

Той предполага, че четвъртата вълна „няма да бъде толкова зловеща като предишните”.

Плановите операции в лечебните заведения в областта няма да бъдат отменяни.