Един от младежите, които пострадаха от полицията по време на протестите миналата година, бе изслушан днес от Временната парламентарна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Ето какво разказа пред депутатите Даниел Павлов: 

На 2 септември отидох на протест, около 10 ч сутринта се оказах по-напред до кордона. Може да съм бил по-емоционален, виках "Оставка", но не съм извършвал физическо и вербално насилие към органите на реда. 3-4 служители агресивно ме издърпаха зад кордона, повален на земята и главата ми бе силно изритана назад със страхотен натиск върху очите и носа ми, лещите ми избити от очите - 20-30 секунди не можех да си поема въздух и чувствах, че в един момент умирам. Полицаите и прокурорът твърдят, че съм оказал съпротива и е оказана пропорционална сила - от кадрите, които може да се видят навсякъде, не мога да помръдна и нямам възможност да окажа съпротива. Ръцете ми бяха силно извити встрани. Бях затиснат с колене от няколко жандармеристи. 

"Зад бусовете бях обиждан и заплашван от полицаи. Лежах на земята 20-30 минути, един служител на реда изля бутилка с вода на главата ми и заплахите и обидите продължиха. Изпитвах силна болка в очите и лицето, предполагам от спрей. Дойде линейка, но медиците обърнаха внимание само на полицаите, на мен не. 

В Първо РУП полицаите се държаха добре с мен. После ми казаха, че ще бъда задържан за 72 часа в следствието на “Г.М. Димитров”.

"В крайна сметка ме изпратиха към болницата на МВР, защото поисках да ми прегледат очите и врата, но ми казаха, че няма как да ме прегледат. Дежурният лекар ми държа сметка защо ходя по протести. Два дни седях в следствието - абсолютно нечовешки условия. Повдигнато ми бе обвинение, без да съм направил каквото и да било. Очаква се делото да влезе в съда. Получих писмо от прокурор, че не открива полицейско насилие спрямо мен. "