Брюксел е питал София защо санкционира фирми, близки до санкционираните от САЩ Васил Божков и Делян Пеевски.

България ще отговори днес или утре на имейла от Европейската комисия, с който оттам питат как аргументираме санкциите, въведени срещу фирмите около двамата бизнесмени на базата на американския закон „Магнитски“ и как те се вписват с политиката на ЕС за отхвърляне на екстериториалното приложение на санкции от трети страни.

Става дума за решението на служебния кабинет да направи своеобразен български списък "Магнитски", който включва лица и фирми, свързани пет години назад със санкционираните лица. Въпросният списък няма правно действие, само за държавните компании.

Че има такова запитване стана ясно от писмен отговор на служебния външен министър Светлан Стоев до депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид. Те са поставили въпроса още на 13 август, а отговорът от Външно е публикуван на сайта на Народното събрание миналия петък. Стоев потвърждава за наличието на кореспонденцията, като самата тя не е прикачена към писмения отговор на дипломат номер едно.

Сайтът "Биволь" пък публикува цялата кореспонденция по случая. 

На 29 юли Албена Пеева, дипломат от постоянното ни представителство в Брюксел, отговарящ за санкционните режими, получава имейл от Михай Келер, специалист с ресор "Санкции" в Главна дирекция „Финансова стабилност, финансови служби и капиталови пазари“, с въпроси на какво основание служебното правителство е наложило санкции на определени компании, част от които са регистрирани в други държави-членки на ЕС. 

На следващия ден управляващата постоянното представителство Иванка Ташева изпраща с грама въпросния мейл до Министерски съвет, Министерство на финансите, МВнР и Администрацията на президента и моли за отговор. Дипломатически източници обясниха пред "Клуб Z", че запитването от служителя на Европейската комисия до момента е напълно неофициално и не съдържа заплахи за страната ни - коресподенцията е на доста ниско ниво (между експерти) и към момента няма данни за намерение да се предприемат официални действия от Брюксел по адрес на страната ни, нито да получим призив да се откажем от наложените ограничения.

Според "Биволь" МВнР се е сетило да поиска информация за изготвяне на отговор едва на 10 август, като цитира писмо от тази дата на постоянния секретар Иван Кондов до и.д. главен секретар на Министерския съвет Красимир Божанов. Всъщност още на 30 юли МС и МФ са получили запитването от ЕК заедно с грамата от постоянното ни представителство, а 10 дни по-късно Кондов всъщност ги подканва да отговорят, като деликатно намеква, че ако страната ни си мълчи, вероятно ще получим същите въпроси по официален път, а е по-добре да се продължи кореспонденцията по неформален път.

Оказва се, че МФ е подготвило отговор и той е постъпил чак днес в дипломатическото ведомство. Очаква се тази вечер или утре той да бъде изпратен на служителя на Европейската комисия. Според неофициални източници България ще информира, че няма основания да информира ЕК за въведените санкции, както и че те не противоречат на общностното право и съответно в никакъв случай нямат екстериториално действие т.е. не задължават други държави-членки да ги прилагат, въпреки че на тяхна територия има регистрирани компании, които са засегнати.

"Клуб Z" отправи запитване до Европейската комисия относно получената кореспонденция и бъдещите й намерения по въпроса, но все още не сме получили отговор. 

Очаквайте подробности