Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ирена Кръстева - майката на бившия депутат от ДПС, някогашен зам.-министър, бизнесмен и вече санкционирано лице от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски, е поискала да бъде извадена от допълнителния списък със свързани лица, публикуван от Министерството на финансите.

Новината обяви днес служебният министър в ресора Асен Василев. Това е само един от случаите, при който попаднали в списъка имат възражения, а всяко от тях се разглежда от специална комисия и тя излиза с решение. Комисията заседава всяка седмица.

Т.нар. допълнителен списък на асоциираните лица се появи на база решение на Министерския съвет в отговор на санкциите от САЩ срещу лицата Пеевски, Васил Божков и Илия Желязков. В него влизат хора и юридически лица със съсобственост за 5 години назад със санкционираните.

 
Припомняме, че Кръстева първоначално бе собственик на медиите, свързвани с Пеевски а след 2015 г. дяловете й тогава в "Нова българска медийна група" бяха прехвърлени на сина й. 

В българския списък „Магнитски“ вече са нанесени първите корекции на база проверките. Отпаднала е фирма, чието име министър Василев не съобщи, защото се е оказало, че свързаността й с Божков и негови компании била фактическа грешка в Търговския регистър. Това е поправено. Става дума за гръцка компания.

Още при обявяването на списъците от министерството обясниха, че те са динамични, а целта е да се запазят държавни предприятия и институции от риск също да попаднат в санкционен режим. 

Срещу попадането си в списъка на МФ възразиха и собствениците на "Ефбет" и бивши съдружници в продължение на години - семейство Найденови. 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.