Ирена Кръстева - майката на бившия депутат от ДПС, някогашен зам.-министър, бизнесмен и вече санкционирано лице от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски, е поискала да бъде извадена от допълнителния списък със свързани лица, публикуван от Министерството на финансите.

Новината обяви днес служебният министър в ресора Асен Василев. Това е само един от случаите, при който попаднали в списъка имат възражения, а всяко от тях се разглежда от специална комисия и тя излиза с решение. Комисията заседава всяка седмица.

Т.нар. допълнителен списък на асоциираните лица се появи на база решение на Министерския съвет в отговор на санкциите от САЩ срещу лицата Пеевски, Васил Божков и Илия Желязков. В него влизат хора и юридически лица със съсобственост за 5 години назад със санкционираните.

 
Припомняме, че Кръстева първоначално бе собственик на медиите, свързвани с Пеевски а след 2015 г. дяловете й тогава в "Нова българска медийна група" бяха прехвърлени на сина й. 

В българския списък „Магнитски“ вече са нанесени първите корекции на база проверките. Отпаднала е фирма, чието име министър Василев не съобщи, защото се е оказало, че свързаността й с Божков и негови компании била фактическа грешка в Търговския регистър. Това е поправено. Става дума за гръцка компания.

Още при обявяването на списъците от министерството обясниха, че те са динамични, а целта е да се запазят държавни предприятия и институции от риск също да попаднат в санкционен режим. 

Срещу попадането си в списъка на МФ възразиха и собствениците на "Ефбет" и бивши съдружници в продължение на години - семейство Найденови.