„Главен пункт за влизането в Европа на бягащи афганистанци е България. Какво ще направи ЕС, ако заради това има прекален натиск по българската граница? Ще се ангажира ли Съюзът да настани тези хора в други европейски страни и разглежда ли подобен сценарий?. Ние в ЕС трябва да споделяме тежестта.“

Този въпрос зададе българската евродепутатка от БСП Елена Йончева. Той бе адресиран към върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Това стана на съвместно заседание, посветено на ситуацията в Афганистан, на комисиите по външна политика и по развитие в Европейския парламент.

Елена Йончева зададе още два въпроса на Борел:

• Подготвя ли той специфично споразумение между ЕС и трети страни като например Турция и съседки на Афганистан за приемане на бежанци?

• Смята ли Борел, че ЕС може да работи с Китай и Русия, за да улесните контактите си с талибаните? И ако да, има ли диалог?

Дипломат номер 1 на Брюксел обаче бе напуснал вече заседанието поради неотложен ангажимент. Затова въпросите бяха зададени задочно.

„Китай вече призна талибаните. Русия ще го направи. Те няма да си затворят посолствата, а точно обратното – ще увеличат присъствието си там.  И това ще промени геополитическия баланс на силите. Европейската стратегическа автономия ще бъде на масата“, каза Жозеп Борел, който бе поканен да говори пред двете комисии.

Според него кризата е една възможност да се види какво може да направи ЕС в Афганистан с тази автономия. Това трябва да стане чрез промяна на мисленето и действията като геополитически играч.

„Това ще изисква единство. Ще има възможност то да бъде доказано и в големите, и в малките неща“, продължи Борел.

След което удари Унгария, макар да не спомена името й.

Като пример за липса на единство той изтъкна многонационалната декларация, подписана от над 60 страни. Тя призовава талибаните да позволят на всички желаещи афганистанци да напуснат страната.

„Декларацията не бе подписана от всички страни членки на ЕС“, заяви дипломат номер 1 на Европа.

В действителност не я подписа само Унгария. От външното министерство в Будапеща заявиха, че няма да карат унгарците да плащат за „грешното геополитическо решение“ на САЩ. Правителството на Виктор Орбан е яростен противник на мигрантите.

Самолет евакуира в Мадрид 106 афганистански служители на ЕС

Евакуирани афганистанци слизат на военното летище в Торехон край Мадрид. Снимка АП/БТА

В същото време тази сутрин в Мадрид кацна самолет с първите евакуирани афганистанци, работили за европейски организации до идването на талибаните, съобщи Жозеп Борел. Става дума за 106 души – както споменатите служители, така и техните семейства. Испания смята по-нататък да разсели част от тези хора в други страни от ЕС.

В Афганистан остават още 300 души, които трябва да бъдат евакуирани. Те са блокирани, но продължават да се опитват да стигнат до летището в Кабул и да намерят място в самолетите към Европа.

Жозеп Борел призна, че е скептично настроен към ввъзожността за създаване на правителство на националното съгласие в Кабул, което да включва и хора от досегашната власт. Той припомни, че талибаните са решени да управляват Афганистан самостоятелно и да обявят ислямско емирство.