Реалистичният срок за приемане на актуализацията на бюджета на републиката е до три седмици. Това заяви днес пред БНР председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански. Той е депутат от "Има такъв народ". 

Припомняме, че вчера най-накрая депутатите благоволиха да създадат постоянните комисии към парламента и днес се очаква актуализацията да влезе на първо четене в ресорната си комисия. 

Днес обаче актуализацията няма да бъде гледана по същество. Това ще стане през следващата седмица, защото депутатите поискаха да се запознаят със състоянието на хазната. Ще има изслушване на министър Василев, който да представи своя проект. Ще се гледат и новите правила за избор на гуверньор на БНБ. Мандатът на сегашния Димитър Радев изтече през юли.

Каримански предупреди, че ще трябват някакви разчети от МФ за евентуалната бежанска вълна от Афганистан.

"Всички държави в Европа се готвят за бежанска вълна, ние също трябва да имаме готовност. В бюджета в момента липсват информация и данни за разходи, които могат да бъдат заделени за справяне при евентуален бежанския натиск. Това трябва да го направи министърът на финансите. Той сам каза, че между първо и второ четене на бюджета трябва да се направят разчети и анализи за това какви средства са необходими при бежанска вълна към България."

Председателят на бюджетна комисия смята и че отделените в проекта на МФ пари за нови ваксини трябва да се използват за друго, защото страната ни вече има достатъчно. Преди няколко дни от МЗ обясниха, че България е поела ангажимент за закупуването на още ваксини и няма как да се отметне от него.  

"Трябва да се предприемат действия осигурените ваксини срещу COVID-19 да бъдат използвани. А ние сме готови да похарчим пари за нови ваксини, които тепърва ще бъдат доставени в България. Какво ще правим тези ваксини. Наясно ли сме как ще се осигури ваксинационният процес, тъй като той ще повлияе и на икономиката. Всичко, което може да бъде направено в актуализацията на бюджета, за да има действаща икономика в следващите месеци, е във връзка с това какви мерки ще вземем като превенция".   

През последните седмици България на два пъти дари ваксини на страни извън ЕС, поради предстоящото изтичане на срока им на годност.

Той коментира възможността за компенсации за бизнеса при COVID вълна, като подчерта, че няма как да се изливат средства там, където не могат да бъдат дадени осезателни резултати за ефекта в икономиката.

"Корупционните схеми са най-големият бич за България", каза още Любомир Каримански.

За актуализацията на пенсиите е важно да не бъде взривен бюджетът за 2022-ра година, а да е така, че има устойчиво нарастване и през следващите години: 

"При нас, в ИТН, воля за актуализация на пенсиите има".