"Аз, като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър", заяви днес служебният министър на икономиката Кирил Петков пред журналисти днес.

Той подчерта, че отказът му е нотариално заверен и разполага с цялата документация. И се възмути на темите, с които се занимават депутатите."

"Когато в момента липсва актуализация на бюджета, 430 млн. няма да има за бизнеса, няма да има пари за хората на първа линия в болниците, няма пари за пенсии, ние сме на прага да не можем да плащаме и да поемем следващата COVID вълна. От всички възможни приоритети, с какво решава да се занимава това НС? С интриги.

Ако имате депутат в това НС, ако управлявате бизнес, който се страхува от следващата ковид вълна, ако сте в пенсионерски клуб, и се притеснявате, че няма да имате тези 50 лв, ако имате депутат - кажете му. В момента те трябва да си свършат работата. Има пари в държавата, само на базата на тяхното решение е дали ще ги ползваме."

Ако няма актуализация, нищо няма да се случи с икономическите мерки при новата COVID вълна, подчерта той.

"Ние трябва да обърнем светлината към депутатите да си свършат работата, вместо да се занимава с това на коя дата съм се отказал от канадското си гражданство", отсече той.

По казуса, че не е ясно дали молбата му за отказ от гражданство е одобрена от Канада, той отбеляза:

"Възможно ли е българската конституция да бъде подчинена на чужда? Не можем да подчиним българската конституция на административни актове на трети страни."

Както стана ясно малко след неговото изказване, по този въпрос все пак ще се произнесе Конституционният съд. От там съобщиха, че са образували дело по въпроса с неговото гражданство. Според Конституцията депутат, министър или премиер не могат да са с двойно гражданство