Въпреки че постоянната комисия по бюджет и финанси към НС бе създадена днес, актуализацията на бюджета на републиката ще влезе за разглеждане чак утре. Това обяви в кулоарите на парламента Любомир Каримански, председател на комисията от ПГ "Има такъв народ". На 2 август Министерският съвет е внесъл Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.

Причината е, че днес членовете на комисията ще трябва да изработят вътрешните правила на работа. Тоест - заседание ще има, но то няма да е по същество. 

По-думите на председателя Каримански е изключително важно да се бърза и че това е единственият вариант да се върви към бързо приемане на измененията в закона. Все пак обаче той не вярва, че актуализацията може да бъде приета до края на август, каквито са очаквания, предвид "регламентираните срокове между първо и второ четене". 

"Ние трябва да спазим правилника за дейността на НС. Трябва да сме готови за първо четене в бюджетна комисия, след което трябва да изслушаме всички заинтересовани страни в рамките на една седмица, да видим техните позиции, да подготвим доклада, който трябва да е за пленарна зала"

Депутатът от ИТН се обяви за загърбване на политическите разногласия по този въпрос и за сговорна работа на всички членове на комисията. Поиска аргументи в дебатите и всички да се съобразят с "интереса на български граждани".

Припомняме, че актуализацията е важна заради очакваната четвърта вълна на COVID кризата. Ако такава се случи, то допълнителните пари за пенсионери, здравеопазване, бизнес и физически лица са неосигурени в сега действащия бюджет и въпреки че в хазната има пари, правителството няма да може да ги харчи без санкцията на парламента. 

До момента е ясно единствено, че "Демократична България" и "Изправи се..." подкрепят проекта на служебното правителство. Всичи други имат свои идеи и очавания и според повечето анализатори дебатите ще вървят трудно и бавно.