"Ние направихме всичко, което може да се очаква да направи една администрация за ваксинацията. Осигурихме достъп на всички, предоставили сме цялата налична информация на населението."

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на бТВ тази сутрин на коментар от водещия, че и той не се е справил с увеличаване на темповете на ваксинация.

Припомняме, че Клуб Z публикува миналата седмица бюджета на Министерство на здравеопазването за информационната кампания за ваксините. Той се оказа едва 10 532 лв с ДДС - за цялата 2021 г. Тази сума е ползвана основно за 300 000 флаера, разпространени през Български пощи, и за Фейсбук страницата на здравното министерство. Според МЗ сумата е заложена от предишните управляващи и Кацаров не е успял да намери повече пари.

"Останалото зависи от решението на хората. Аз държа на това ваксинацията да бъде доброволна", добави служебният министър днес.

Той подчерта, че е обсъждано с МВР засилване на контрола на мерките - след като е видимо навсякъде в страната, че носенето на маски е в голяма степен доброволно и санкции вече не се налагат. На среща с РЗИ-тата пък им е възложено да направят списък с рисковите обекти в областите на страната.

"Каквито и мерки да се предприемат - остава нашата отговорност като граждани, не искам да гледате на нас като някакви пъдари. Ако всеки от нас се отнесе сериозно към това да предпази другия от заразяване, ще имаме успех", отбеляза той.

По въпроса с предстоящата учебна година, която, ако бъде присъствена, може да доведе до експлозивен ръст на заразените, Кацаров отбеляза, че "в момента не се налага да предприемаме никакви действия"

"Ситуацията е изключително динамична, ще преценим седмицата преди започването на учебната година", добави той.

Критерият за това дали ще има присъствено или дистанционно обучение се определя от това в коя зона се намира страната. Спрямо сегашните данни може да се започне присъствено обучение, заяви той, но те едва ли ще са същите на 15 септември. Детските градини ще работят до край - ако те затворят, това е индикация, че сме достигнали критична точка на новата вълна от COVID-19.

"Необходима е актуализация на бюджета, иначе ситуацията след август може да стане критична. Трябва да можем да посрещаме тези разходи - става дума не само за първа линия, а и за средства за ремдесивир, за моноклонални антитела. Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може би началото на септември."

Ще се справим с четвъртата вълна, обеща Кацаров, но отбеляза:

"Не мога да ви обещая, че това ще стане безболезнено"