Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки внесе днес в деловодството на Народното събрание предложение за създаване на доброволчески отряди, които да помагат на МВР за опазване на границите (в историята такива формировяния са известни и като милиции, б.р.).

Промените в Закона на МВР не са нова идея, припомни той, такъв законопроект бе гласуван в по-миналия парламент.

"За съжаление под натиска на ДПС не се случи влизането му в сила", обясни евродепутатът.

В понеделник Джамбазки призова КСНС да осигури нулев мигрантски натиск - т.е. нито един бежанец от режима на талибаните да не влиза или минава транзитно през страната ни. Според него доброволческите отряди са начин за постигането на това.

В тях ще могат да участват само български граждани с завършено образование, които отговарят на определени критерии - не са били осъждани, да са физически и психически здрави. Доброволците ще се водят на отчет в МВР, ще подпомагат всички дейности, които не изискват боравене с оръжие.

"Това ще бъдат хора, които ще имат функции да информират, оповестяват и да подпомагат дейността на министерството, без да носят оръжие", подчерта той.

На въпрос на Клуб Z дали те ще получат обучение, Джамбазки потвърди, че с такова ще се заемат от Академия на МВР, и то ще продължи поне 6 месеца - макар това да не е записано в законопроекта. Попитан дали е добра идея да се овластяват хора, обучени от същата система, произвела кадрите на насилие срещу протестиращите през 2020 г., той заяви:

"Бой е имало и друг път. Решението е промяна в МВР като цяло, качеството на хората, които кандидатстват за работа в полицията се променя - не за добро. Част от тях търсят социални придобивки, да се устроят добре. Трябва да се вдигнат изискванията за всички полицаи", заяви той.

Клуб Z припомня, че самодейности по границата - къде чрез сформирани "отряди" като в случая с Петър Низамов-Перата, къде с индивидуални акции - като с Динко, вече са познати.