Посланиците на държавите членки на Европейския съюз в Афганистан препоръчаха спиране на депортациите на мигранти в разкъсваната от конфликт страна поне засега заради бързо влошаващата се ситуация със сигурността там, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Предвид задълбочаващия се конфликт, опасната ситуация със сигурността и човешките права, както и липсата на сигурни райони в страната, посланиците препоръчват временно спиране на принудителното репатриране на мигранти от държавите членки на ЕС в Афганистан, се казва в доклад на ръководителите на посолствата на държавите от ЕС в Кабул, изпратен днес до техните правителства, откъси от който бяха видени от ДПА.

Неотдавна министерството за бежанците на Афганистан призова ЕС и други европейски страни да спрат депортациите за три месеца, считано от юли.

Ръководителите на дипломатически мисии в чужбина могат да анализират и поставят под въпрос някои теми, но не могат да се намесват в решенията на правителствата, които са ги пратили там. Осем страни членки от ЕС все още имат действащи посолства в Кабул, в това число и Германия. В Германия именно дебатите за евентуално спиране на депортациите към Афганистан се засилиха. Неотдавна планиран полет от Германия с депортирани към Афганистан беше анулиран. Но германското министерство на вътрешните работи каза, че анулираният полет, скоро може да бъде изпълнен. Това е индикация, че правителството в Берлин все още се придържа към механизма за депортация на неодобрените кандидати за убежище.

В доклада на посланиците на страните от ЕС към техните правителства се съдържа освен това препоръка да увеличат подкрепата си за Международната организация по миграциията (МОМ) и за бюрата на Агенцията на ООН за бежанците в Пакистан, Иран и Турция, тъй като тези страни се очаква да посрещнат най-голям поток от бежанци от Афганистан.

В Афганистан талибаните вече контролират почти половината от окръзите в страната.

Талибаните са превзели столицата на западната афганистанска провинция Фарах - седмата поред за една седмица, потвърдиха днес три източника, цитирани от ДПА.

Бунтовниците контролират в град Фарах ключови сгради, сред които централата на губернатора, полицейския участък и затвора.

Талибаните наближават и Мазар е Шариф, главния град на северната провинция Балх. Местни хора говорят за влошаване на ситуацията със сигурността в този четвърти по големина град в Афганистан с над половин милион население.