“Доброжелатели посъветваха семейството ми да съм по-въздържан в основателните си критики, защото имам син, който е в държавна болница – да не започнат проверки и прочее...”

Това каза тази сутрин - донякъде доста скандално, доскорошният шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който бе пенсиониран от служебното правителство, а в момента е консултант на Столичната община по въпросите на ваксинацията.

И веднага продължи мисълта си:

“Разбира се, това няма да го допуснем и ще минем към конкретика.”

Така и не стана ясно от интервюто му пред бТВ  - кои са "доброжелателите", по какъв повод са го "съветвали" и съответно - той с каква "конкретика" намеква, че ще отговори.

Иначе експертът обяви, че четвъртата вълна на COVID-19 вече е тук и че с последните дни на юли са си тръгнали и последните поводи за спокойствие.

"Това е най-голямата бройка от началото на лятото", каза той по повод днешните 1405 случаи на коронавирусната инфекция.

Той за пореден път апелира, че е най-важно хората да се ваксинират, а относно настъпващата нова вълна каза: "Дай Боже, да е плавно и дай Боже, хората да правят най-важното".

"Именно затова беше големият зор да осигурим едно спокойно лято. Слава Богу, осигурихме го - хората да си отдъхнат и трябваше да го използват да се ваксинират, а не сега да се събират опашки. Надявам се, че доста хора ще узреят да се ваксинират", допълни професорът.

Той посочи, че за България немалка опасност са сезонните работници, които се прибират вече от Европа.

"При Делта варианта няма минаване между капките", специално подчерта проф. Кантарджиев.

Той посочи, че актуалната мутация заразява доста повече младите и тийнейджърите, макар че в тази група почти няма интерес към ваксинирането.

Кантарджиев даде пример, че ако при "уханския" вариант вероятността е била 40% да се предаде заразата в едно семейство, при британския този процент е станал 70%.

"При Делта варианта, ако не си ваксиниран или преболедувал, няма начин в семейството да имате болен и да не се разболеят всички неваксинирани или неболедували", категоричен е професорът.

Водещият сипмтом (при Делта вариант) е – боли те гърло и имаш хрема, като хремата е много продължителна, каза още той.

Професорът иронично намекна, че "нали щабът нищо не свършил и само бил взел едни пари" (макар че всъщност НОЩ бе разформирован от Бойко Борисов в последните му дни на премиерстване, б.р.) и добави, че и сега в София действа щаб и 16 болници вече са повишили готовността си. Той лично всеки ден имал срещи - с "Метрополитен", със служителите на завода за боклука, да ги убеждава за имунизация.

Обикновено, ако си мното тежко прекарал, нямаш голям имунитет, защото си лекуван с кортикостероиди, предупреди още Кантарджиев.

И по традиция заяви, че не е привърженик на третата доза ваксина при преболедували.

"Хората имат протекция – предполага се, че протекцията ще е с години или до живот. Тези които са много притеснени – 6 месеца след прекарванто на заболяването, ако си притеснен - да се ваксинираш!"

Той допълни, че в САЩ в момента обсъждат за държавната администрация – 8 месеца след прекарването да се сложи трета доза.