Проф. Тодор Кантарджиев бе гост в бТВ, където обяви, че през лятото голям проблем с COVID не се задава, "благодарение на мерките, които бяха през пролетта и на това, че народът подкрепи мерките".

"Случаите на смърт са много малко и това е много добре", каза доскорошният шеф на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Той призова за три неща:

Първото, по думите му, е да си починем добре, заради огромната психическа умора от мерките "и тези 15 месеца напрежение".

Второ и най-важно - това е ваксинирането, каза професорът.

Трето е контролът на границите на вход и контролът на клъстерите, които тепърва ще възникват.

"Трябва единичните случаи да бъдат овладявани и там, където се събират много хора – особено в магазини. Това ако спазваме, ще бъдем по-добре. Но най-важното е да се ваксинират хората", повтори специалистът, който бе представен като е консултант към Столичната община.

("Аз съм в много функции - не ме представяйте като консултант! Просто помагам, защото виждам, че имунизацията буксува", накара се малко той на жуналистите).

Кантарджиев коментира факта, че от днес страните, от които пристигат хора, са разделени на 3 цвята, а руските туристи вече са у нас. Те вероятно са ваксинирани със "Спутник", каза водещата ... "Добра ваксина!", отсече той.

Все пак заяви, че по данни на СЗО в Русия има увеличение с 1/3 на случаите на седмична база, което не е характерно за лятото.

"И руснаците малко като българите не обичат да се ваксинрат - заключи професоът. - Руснаците викат: "не може ли западна ваксина", българите викат "дайте ни „Спутник“. Просто това са си харакетрни особености на народа."

Единствената държава, в която може да си избереш ваксина, е България, каза още той.

Кантарджиев отбеляза, че персоналът по курортите е ваксиниран и не се очакват сериозни опасности, но през август прогнозира появата на единични клъстери със заболели от коронавирус, които РЗИ трябва да контролира.

И повтори за пореден път: "ваксинация, ваксинация!":

"Защото без вакснини ще бъдем неподготвени за октомври, когато децата вече тръгнат на училище."

Запитан да обобщи кои ваксини доколко и кога са ефикасни, професорът посочи, че РНК-овите ваксини са изключитено добри при гама и делта вариантите.

Цитира статия на "Лансет", че чрез биопсия е установено, че можем да очакваме практически доживотна защита при продуктите на “Пфайзер” и “Моредна” (при условие, че не настъпи някаква голяма мутация, застрахова се).

А на въпрос – това означава ли, че ще отпадне необходимостта от трета игла, той отговори:

"То такава необходимост няма. Както и няма вопиюща необходимост един сигурно болен да се ваксинира.”

Експертът даде пример, че на 1000 преболедували при 7 души има риск да заболеят втори път – това за нашата страна би означавало 3000 души, пресметна.

Професорът демонстрира типичния си стил на въпрос:

- Доколко точен е цитатът на ваши думи пред медии... - започна водещата.

- Сигурно не е! - чистосърдечно я прекъсна Кантарджиев.

Ставаше въпрос дали е казал, че България е подписала с „Пфайзер“ за защита срещу други мутации, не срещу актуалните.

На това той поясни, че всъщност договорът е, ако настъпи междувременно мутация във вируса, ваксините, които България ще получи през 2022 г., да са именно за нея.

“Няма да ни пробутат нещо, което вече не работи – на български!”, отсече той.

Кантарджиев призна още, че е на нещо като турнета и дори днес отива в Северна България (“няма да кажа къде“), за да отговаря на въпроси и да обяснява на колкото се може повече хора да се ваксинират.

"Ваксинацията в нашата страна буксува и което е много лошо – това ще доведе до верижен ефект и ще рефлектира върху задължителната ваксинация на бебетата”, посочи още той.

Не пропусна да закачи и кадрите на служебното правителство, че...

„... Като си променяш мнението на всеки месец или 2 месеца в зависимост от поста, на който са те издигнали, не вървят нещата.”

А пък някои заради политически дивиденти „критикуваха ваксините, критикуваха науката, критикуваха истината. Да правят, каквото искат!”

Накрая той обърна внимание, че извън COVID има и други проблеми - като наблегна на ентеровирусните инфекции по децата и опасността от кърлежи след редуването на дъждове и жеги.

„Но пък забелязвате ли, че няма комари“, усмихна се професорът.