Всеки, който го боли гърло и има хрема, да си стои вкъщи и да си направи тест. 

Подобна препоръка отправи бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и сегашен консултант на Столична община проф. Тодор Кантарджиев по Нова тв.

Причината е, че всички симптоми, свързани с хрема, болки в гърлото, са характерни при Делта варианта.

"Вирусите в носоглътката са стотици пъти повече от тези при предишни варианти", каза той.

В страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък.

"25 поставени дози означават един спасен живот. Хората трябва да се ваксинират. Децата над 12 г. също е хубаво да се имунизират", смята още Кантарджиев.

Той рязко коментира и вчерашното изслушване на служебния здравен министър Стойчо Кацаров пред парламента. В него Кацаров посочи грешки във ваксинационния план, в който възрастните и хронично болните са оставени в четвърта фаза. Закъснялото им имунизиране е довело до 10 хил. загубени живота по време на вълната на коронавируса през пролеттта на тази година.

"Не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като гражданин и експерт. Не е достойно лекар да говори така за лекари. Това е хвърляне на цифри. Достатъчно е да каже един, че са правени само грешки. Какви грешки, бе? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава", реагира Кантарджиев.

Той иронично определи ваксинационната кампания като "невидима".

"Аз говоря, че от два месеца, откакто г-н Кацаров ръководи министерството, броят на ваксинираните постоянно намалява", добави Кантарджиев. Министърът представи вчера данни, че ваксинираните преди и след началото на служебното правителство, в периоди от 72 дни, са близък брой. Според Кантарджиев обаче това се получавало, защото Кацаров смятал около 200 хил. души, които получили "по негово време втора доза".

"Цифрите, които той хвърля, не са много добре премислени", продължи консултантът по ваксиниране на Столична община.

Той се спря и на изказване на Андрей Чорбанов от ИТН, който изрази недоверие към действието на ваксините по време на изслушването вчера.

"Проф. Чорбанов отдавна е известен в нашите среди с отношението си към COVID ваксините. Просто очаквахме той да направи такава ваксина", отвърна Кантарджиев като намекна за българските опити за създаване на ваксина, в които иминулогът от БАН е основно действащо лице.

"Ваксините действат. При две поставени дози 91 на сто си защитен от хоспитализация - здравето ти, животът ти не е застрашен", добави той по повод твърдения на Чорбанов, че дори и след висок процент на имунизирани в страни като Великобритания и Нидерландия имало голям ръст на заразените.