Делта вариантът вече почти изцяло доминира в страната.

В последната партида от специално изследвани от Националния център по заразни и паразитни болести проби със SARS-CoV-2 само една не е с този вариант на вируса.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно бяха анализирани 85 клинични проби, съобщиха в понеделник от НЦЗПБ. При всички се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 84 (99%) са Делта (B.1.617.2) и 1 (1%) е Алфа (B.1.1.7).

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 08-28 юли 2021 г. и са изпратени от 26 различни лечебни заведения от 18 области на страната.

Най-много случаи с Делта варианта са открити в столицата, Бургас и Варна. Шестима са на чужденци - петима в област Бургас, един във Варна. Петима от заразените с този вариант са починали, сочи справката от НЦЗПБ.

Ето и разпределението по области:

*Справката за състоянието на пациентите е към 03.08.2021 г. Провежда се допълнително епидемиологично проучване.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Окончателният анализ за дефиниране на вирусните варианти е извършен с помощта на програма Nextclade Web v1.5.3. и Pangolin COVID-19 Lineage Assigner v3.1.11.