Бившият вътрешен министър на Афганистан Али Ахмад Джалали е поел задълженията на премиер на преходното правителство в страната, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

Според информация от дипломатически източници бившият вътрешен министър "е избран за премиер на преходното правителство" и "е поел задълженията на ръководител на преходната администрация" на страната.

Ръководителят на афганистанския Висш съвет за национално помирение Абдула Абдула действа като посредник на преговорите между представителите на талибаните и властите в Кабул.

Самолетът на афганистанския президент Ашраф Гани се готви да го евакуира от Афганистан, съобщава ливанския телевизионен канал "Маядин".

По данни на телевизия Си Ен Ен няколко високопоставени афганистански чиновници, включително съветници на президента Гани, очакват да излетят от летището на Кабул към неуточнена дестинация. В същото време в президентския дворец в Кабул се водят преговори между талибаните и афганистанското правителство.

Талибаните заявиха, че летището в Кабул ще може да работи нормално, отбелязва ТАСС.

Очаква се лидерът на политическото крило на талибаните молла Абдул Гани Барадар да се върне от Доха, където ръководеше талибанската делегация на преговорите с представителите на различни правителства.

БТА