Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иран предложи на правителството в Кабул и талибаните да подпомогне диалога между двете страни и да сложи край на кризата в Афганистан, предаде Ройтерс.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обяви на организирана от него съвместна среща с висши служители на официалната власт и талибаните, че "ангажирането с политически решения е най-добрият избор".

"Иран е готов да помогне на процеса по водене на диалог между съществуващите групи в Афганистан, за да разреши настоящите конфликти и кризи в тази страна", съобщи Зариф, цитиран от иранска агенция.

Шиитските мюсюлмани в Иран от десетилетия са във вражески отношения с талибаните, които са сунити. През последните години обаче Техеран проведе редица срещи с лидери на екстремистите.

Разговорите между талибаните и афганистанското правителство в Катар не доведоха до споразумение.

В миналото Вашингтон е обвинявал Иран, че предоставя скрита помощ на талибанските бойци срещу американските сили. Техеран отрича обвиненията.

"Съединените щати се провалиха в Афганистан ... и присъствието му в страната в продължение на повече от две десетилетия причини големи щети на Афганистан", каза Зариф. "Днес жителите и политическите лидери на Афганистан трябва да вземат трудни решения за бъдещето на своята страна".

На 3 юли американските сили освободиха своята авиобаза Баграм, като по този начин на практика сложиха край на най-продължителната война в историята на САЩ.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.