"Приходната част в бюджета се движи изключително добре. Това се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост. Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи, над това, което е заложено в закона за бюджета."

Това заяви днес след заседанието на Министерски съвет служебният министър на финансите Асен Василев. Добрата новина е, че тези повече приходи са разчетени при нова тежка вълна на разпространение на вируса COVID-19. 

По думите на Василев, ако такава все пак няма, то надеждите на МФ са, че може да се съберат допълнителни средства. Причината е ясна - при нормална работа на икономиката и непрекъсване на дейността на фирмите, то те ще печелят повече и ще вкарат повече пари в бюджета. 

Лошата новина - ако депутатите не започнат работа по същество по актуализацията на бюджета, то тези събрани горница пари отново няма да могат да се ползват, за да се подпомагат компании и физически лица. 

"В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Ние даже да имаме 2 млрд. повече приходи нямаме право да ги харчим, да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване", подчерта днес Василев. 

Реално - ако парламентът не актуализира бюджета, а депутатите бъдат разпуснати заради невъзможността им да съставят правителство, то тогава правителството няма да има друг избор освен да започне да тегли кредити от пазарите, показва логиката на разчетите по движението на хазната. Според приетия закон за държавния бюджет тази година може да бъде усвоен заем от 4,9 млрд. лв. 

Припомняме, че актуализацията предложена от служебното правителство предвижда преизчисляване на пенсиите на всички пенсионери с увеличение на тежестта на коефициента за стаж от 1,2 на 1,35. Така се очаква, че ще има увеличение за всички и че тази формула ще коства най-малко пари на бюджета. Предвижда се също увеличение на минималната и максималните пенсии. 

Вчера Василев припомни, че ако актуализация не бъде извършена, то тогава пари има до края на август по някои пера, по други - до септември. Тук говорим обаче единствено за извънредните разходи, нормалното финансиране на системите остава гарантирано. 

Първите реакции: време е да действаме

Днес най-накрая дойде и първата политическа заявка за гледане на актуализацията - от "Изправи се БГ! Мутри вън". На специална трибуна в кулоарите на Народното събрание Мая Манолова и нейните съпартийци поискаха да се действа малко по-бързо по въпроса. Проблемът е, че все още дори не е съставена комисия по бюджет и финанси, които първа трябва да гледа закона. Манолова хвърли вината за това на ръководството на народното събрание. 

Очевидно Манолова и партия нямат никакво намерение да отстъпват от своята идея за преизчисляване на пенсиите през актуализиране на осигурителните прагове, въпреки че почти няма експерт, който да подкрепя тази идея. Тя ще струва и много повече пари на бюджета. "Изправи се" имат също много други идеи за допълнителни плащания. 

Всичко това обаче е въпрос на дебати и решение - първо в комисиите, после в парламента. Интересното е, че и от ИТН са против предложената актуализация на МФ в момента, но пък не казват как смятат да уредят въпроса с пенсиите, както и другите спорни разходи. Знаем само, че щели да предложат собствен проект. 

Малко по-късно реакция дойде и от самите ИТН, които също поискаха моментално констриуране на бюджетна комисия и започне на работа по същество. Потвърдено бе, че ще има внесен още един проект и че забележките към този на МФ остават. 

От ГЕРБ пък обявиха, че нямало да подпишат празен чек на служебното правителство, както явно според тях представлява актуализацията. 

"Иначе сега да коментираме цифри в чувал, както се изразиха някои колеги, не можем да направим и не смеем да твърдим, че ще бъдем отговорни при разписването на такъм празен чек на втори служебен кабинет на президента Радев", заяви в кулоарите на парламента Александър Иванов. 

Какво точно означава "цифри в чувал" не е ясно, при положение, че по всички политики има разписани числа.