За спешна актуализация на бюджета призова днес служебният премиер Стефан Янев. Янев е и притеснен "за стабилността в държавата" предвид случващото се в парламента - липсата на диалог, невъзможността да се състави правителство. И призова народните избраници да вземат предвид хората, пратили ги в сградата на Народното събрание, които изискват от тях предвидимост.

Премиерът говори за кратко преди заседанието на Министерския съвет, отчитайки овладяване на пожарите в страната. Но специално посочи, че иска да направи и политическо изявление.

"Наблюдваме една ситуация, която е трудно прогнозируема, една политическа динамика, която трудно се поддава на анализ, включително на експертите. Това което ме притеснява е, че тази динамика и процеси могат да имат негативно отношение за стабилността в държавата", посочи Янев.

По думите му става въпрос за "неустойчивост". И отправи призив към Народното събрание:

"Молбата ми е да намерят време и възможност да дебатират актуализацията в бюджета, в това число на НЗОК и ДОО. Затова защото без такава актуализация в следващите месеци ще бъде особено трудно и в условията на задаващата се здравна криза. Ще бъде много трудно да се прилагат мерките за бизнеса, здравната система и нейната адекватност по овладяване на кризата, социалната система", допълни.

А на финала посочи:

"За да избегнем социално напрежение през есента е желателно народните представители да имат предвид хората, които са ги избрали и изпратили в парламента - какви са техните желания - а именно за предвидимост".