Избори „2 в 1“ е все по-възможният сценарий, по който ще се развиват политическите събития у нас. А най-вероятната дата за втория извънреден вот за парламент за тази година и изборите за държавен глава е 24 октомври, прогнозираха пред Клуб Z източници от президентството. Наше проучване установи, че подобни сметки вече се правят и в политическите централи.

След отказа на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и от второто му правителство с премиер Пламен Николов, и минималната несигурност за това как ще се развие ситуацията отпадна. Очевидно, че кабинет на ИТН няма да има, а оттам вероятността за повторни предсрочни избори за парламент, става почти стопроцентова.

Втората политическа сила ГЕРБ вече декларира, че няма да прави опит да състави свой кабинет – и без това почти не съществуват възможни сценарии, при които такова правителство да мине през пленарната зала, предвид изолацията, наложена на бившите управляващи от всички останали.

Независимо дали президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на третата по големина политическа сила БСП или на друга от партиите в парламента, вероятността той да се реализира също клони към нулата. 

От БСП и ИБГНИ вече декларираха, че ако вземат мандата, ще предложат с него служебното правителство да бъде избрано като редовно. Като се имат предвид настроенията на първите две политически сили - ИТН и ГЕРБ, това няма как да се случи. 

„Има такъв народ“ вече заяви категорично, че няма да подкрепи друго правителство в рамките на 46-ия парламент. Не съществува дори хипотетична възможност пък ГЕРБ да подкрепи кабинета, излъчен от Румен Радев, който „разкоства“ бившите управляващи от месеци. ИТН и ГЕРБ имат общо 128 депутати, а останалите формации: БСП, ДБ, ДПС и ИБГНИ – недостатъчните 112.

Както е известно изборите за президент в България се провеждат на всеки пет години (предишните бяха на 26 октомври 2016 г.), като по традиция първият тур е във втората половина на октомври, а вторият – две седмици по-късно, в началото на ноември. Очевидно най-вероятните дати за това тази година са 24 октомври и 7 ноември.

Така по всичко изглежда, че поредните парламентарни избори ще съвпаднат с първия тур на вота за държавен глава. 

Ако и трите проучвателни мандата не бъдат реализирани, по Конституция президентът разпуска Народното събрание, избира служебно правителство и трябва да насрочи предсрочните парламентарни избори „до два месеца”. Същевременно обаче вотът не може да се проведе на която и да е дата от тези два месеца, заради необходимите действия по организацията на изборите, разпределени в изборното законодателство именно за период от 60 дни. А и няма да е целесъобразно да се харчат пари за два вида избори.

Така най-вероятният към момента сценарий остава избори „2 в 1“ на 24 октомври, като до тях, след като президентът разпусне скоропостижно и 46-ия парламент, вероятно ще продължи да ни управлява същият или почти същият служебен кабинет.