Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското правителство, докато Ашраф Гани е президент, заяви пакистанският премиер Имран Хан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че в Афганистан мирните преговори са в задънена улица, насилието рязко се увеличи и ислямистките бунтовници бързо завладяват все повече райони. 

Вчера представител на американското правителство прогнозира, че талибаните може да превземат афганистанската столица Кабул до 90 дни.

Пред чуждестранни журналисти, поканени в дома му в Исламабад, пакистанският премиер каза, че преди три или четири месеца, когато е разговарял в столицата на страната си с талибански лидери, се е опитал да ги убеди да преговарят с афганистанските власти, но те са поставили като условие Гани да не е власт.

Ислямистките бунтовници смятат афганистанския президент и правителството му за марионетки на САЩ, отбелязва Ройтерс. 

Афганистанските власти и талибаните започнаха през септември миналата година преговори, които досега не са постигнали съществен напредък. 

Представители на няколко страни се намират сега в катарската столица Доха, разговаряйки и с двете страни в конфликта, за да се опитат да договорят спиране на огъня. Целта е това да стане преди 31 август, когато всички чуждестранни сили трябва да напуснат Афганистан.

Според пакистанския премиер афганистанското правителство се опитва да убеди САЩ отново да изпратят свои военни в страната и да му помогнат срещу талибаните. Имран Хан обаче се изказа скептично за такъв вариант.

Американците бяха 20 години там. Какво биха могли да направят сега, което не са направили за 20 години, попита той.
Имран Хан каза, че Пакистан е дал ясно да се разбере, че не желае да има каквито и да било американски военни бази на негова територия след изтеглянето на американските сили от Афганистан.

Талибаните междувременно превзеха днес централата на полицията в Лашкар Гах - столицата на южната афганистанска провинция Хелманд, предаде Асошиейтед прес.

Вчера ислямистките бунтовници извършили самоубийствен атентат с кола бомба пред сградата. Днес полицейската централа вече е в ръцете им. Част от полицаите се предали на талибаните, а други се укрили в намиращата се в съседство сграда, където е офисът на губернатора на Хелманд, каза афганистански депутат от провинцията.

Боевете за Лашкар Гах - един от най-големите градове в Афганистан - започнаха преди няколко седмици. Талибаните вече превзеха столиците на 9 от 34-те афганистански провинции, отбелязва АП.

Смята се, че изтеглящите се окончателно след броени дни от Афганистан американски въоръжени сили са нанесли в района въздушни удари в подкрепа на правителствените сили. За момента няма информация какви цели са били поразени.

Афганистанското правителство не се е отзовало на многобройните искания на своите сили в Лашкар Гах през последните дни да им бъде оказана помощ. 

Президентът Ашраф Гани обаче се опитва да започне контраофанзива срещу талибаните, разчитайки на специалните части, милиции на полеви командири и американските военновъздушни сили, преди окончателното изтегляне на силите на САЩ и НАТО от Афганистан в края на този месец, отбелязва АП.
Хиляди афганистанци, принудени да избягат от дома си, живеят в паркове и на други открити пространства в Кабул.

Има опасения, че в крайна сметка правителството може да бъде принудено да изтегли силите си от страната и да се ограничи само до отбрана на столицата и още няколко големи града.