Би ли подкрепила "Има такъв народ" служебния кабинет да бъде избран като редовен при провал на нейния мандат идната сряда е "бъдещо несигурно събитие". От формацията на Слави Трифонов очаквали депутатите да гласуват по съвест. Данъчните ставки се запазват - поне докато няма оценка на разходите. А влизането в еврозоната сега не е приоритет.

Това са основните послания от тазсутрешното участие на Пламен Данаилов, предложението на ИТН за министър на финансите, в ефира на Нова тв.

"В нашата партия всичко се случва практично", твърди Данаилов.

В началото на разговора той бе попитан за изказването на Татяна Дончева (ИБГНИ), че той не може да се издържа в качеството си на вещо лице към Софийски градски съд. "Това изказване е на човек, който не познава системта и не се е явявал по дела в последните години", репликира Данаилов по адрес на адвокатката, която не е спирала да практикува.

И обясни, че едно вещо лице можело да изкара месечно 8, 10, 15 000 лв. Все пак с уговорката, че "работата не е равномерна" - има ги лятната съдебна ваканция, както и празничният период около Нова година.

Данаилов отказа да коментира ситуацията около Петър Илиев (номиниран за вицепремиер и МВР министър). "Да не прогнозираме", заяви само в отговор на въпрос ще бъде ли отстранен от партията, ако проверките на СУ покажат, че е плагиатствал от доц. Наталия Киселова.

Що се отнася до предложения за министър на правосъдието Момчил Иванов, оттеглен в последния момент, това било негово решение "морално и достойно". А заместникът му - Иво Атанасов - познавал го от доста години. "Минал е и през съдебната система в качеството му на съдия. Действащ адвокат е. Познава всички проблеми в съдебната система".

Обмисля ли ИТН смени в проектокабинета си и на други спорни лица?

"Аз не знам да се обмислят такива смени".

"Очакваме най-вече подкрепа от пртиите, с които имаме обща визия и обща цел - за това, заради което една година бяхме на площада. Така че всеки народен представител в сряда ще гласува по съвест", надява се Данаилов.

По думите му и Татяна Дончева е казала, че е добре да има правителство до април. Макар засега "зелените" депутати от "Демократична България" да заявиха, че ще гласуват против. Това е и позицията на ГЕРБ.

А ако мандатът стигне до БСП (или ИБГНИ) и бъде предложено служебният кабинет да стане редовен?

"Нека да видим какво ще се случи и да видим какви са политиките, с които се ангажира. Нека да стигнем дотам - това е бъдещо несигурно събитие".

По думите на депутата "диалогът (с ДБ и ИБГНИ) никога не е спирн, "въпреки всичко, което се тиражираше в медиите последните дни". Което не е точно така. След като от партията на Трифонов обвиниха ДБ в кадруване, преговорите бяха замразени. Отделно - оттам още в самото начало на започването на разговорите обявиха, че няма да подкрепят тези, които не са подкрепили кабинета на ИТН. "Има голяма вероятност да отидем на втори предсрочни и трети парламентарни избори тази година", съгласи се все пак проектоминистърът.

"Не е добре да влезем 2022 г. без приет бюджет, но има процедура какво се случва. Не е фатално, но не е добре", заяви още той по повод споровете около актуализацията на бюджета за тази година и фактът, че наближава процедурата за следващия. Все пак, в действителност е предвидено при невъзможност за съставяне и приемане на годишната финансова рамка, да се изпълнява бюджетът от настоящата година. 

Актуализцията, предложена от Министерския съвет пък приличала "на нещо, което е съставено набързо без да са отчетени редица факти". В ИТН имали няколко варианта за повишаване на пенсиите, предпочитаният - преизчислявне с коефициент 1,5. Пари обаче имало. Голям проблем са и поетите ангажименти за разходи за 1,5 милиарда лева от пътната агенция. Трябва да се направи капиталово бюджетиране, смята Данаилов. Можело и да се преразгледат конкретни проекти от плана за възстановяване.

А по отношение на данъците - ще се намаляват ли те, както искаше вторият на практика проектопремиер на ИТН - Николай Василев?

"Данъци плащат само хората. Не ме разбирайте погрешно. Бизнесът е много облаган, но това се прехвъря в себестойността на продуктите, така че само хората плащат данъци. Така че колкото повече се облекчат хорта, толкова по-добре.

Ще подкрепим запазване на данъчните ставки каквито са в момента с евентуална възможност за намаляване, като се преценят всички тези разходи, за които говорихме до момента", зяви Данаилов.

Що се отнася до еврозоната? - "Имаме договор, че влизаме и това не е въпрос само на наше желание, а и на партньорите от Брюксел". 2024 г. обаче не му била постижима дата. Имало в момента по-важни теми - COVID, пенсии и др.