"Не мога да си представя, че ще се изправя наесен пред студентите и те ще кажат - "Защо мълчахте?"

Това обясни днес пред Нова тв юристката доц. Наталия Киселова по повод разкритията, че номинираният за вътрешен министър и вицепремиер в проектокабинета на "Има такъв народ" - Петър Илиев, е плагиатствал цели пасажи от нейната дисертация. 

Доц. Киселова мълча по темата в продължение на цяла седмица, след излагането на случая, за който пръв писа Клуб Z.

Вчера тя говори за първи път пред БНР, а днес доразви обяснението си. Киселова каза, че не е искала да коментира скандала, но след като така и така вече е спомената по име, решила, че е по-добре да излезе и да каже - проблем има. 

Тя разказа, че е защитила своята дисертация на 4 декември 2007 г. Още тогава тя е изпратена на поне  15 човека, които да я прочетат преди защитата. След това е обсъждана поне на две заседания на катедрата, продължи Киселова, и чак след това е защитена. 

"И така през 2015 г. получихме като подарък книгата на Петър Илиев. Аз поставих въпроса, че има неща, които ме смущават. Беше ми казано - да седнем да се разберем. Проведох два разговора с него, но не останах удоволетворена, защото нещата бяха поставени как да продължим да си живеем. Аз насочих усилията си в друга посока", разясни Киселова. 

Тя обясни, че след като вече са подадени сигнали срещу Илиев в Софийския университет, тя ще излезе и ще даде своята гледна точка пред етичната комисия на учебното заведение. Досега не е водила дело по Наказателния кодекс, защото не си заслужавало "за глоба от 300 лв.". 

"Господата народни представители твърдят, че засегнати няма. За мен проблемите са както по отношение на чистотата на политиката и хората, които ще я реализират, така и за авторитетата на Софийския  университет. Дали е 1, 40 или 80 страници - въпросът не е в количеството, а в принципа."

Припомняме, че от групата "Правна лудост" публикуваха вече два клипа, които показват цели пасажи от дисертацията на Киселова, взаимствани в книгата на Илиев. Вторият клип показва дори, че той е използвал тези и от други нейни от статии.