ЦСКА-София премаза хърватския "Осиек" с 4:2 в първия мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Точни за "червените" бяха Брадли Мазику (30-ата минута), Греъм Кери (39-ата минута), Жорди Кайседо (42-ата минута) и Георги Йомов (74-ата минута). Пълният срам за гостите бе измит от Шкорич в 41-ата минута и Тунжагич - в 90-ата.

Това бе вторият мач в Европа на завърналия се отново треньор Стойчо Младенов. Преди това ЦСКА-София отстрани латвийския "Лиепая" след изпълнение на дузпи. Реваншът е след седмица.

Първото положение в мача бе пред вратата на Густаво Бусато. В 7-ата минута центрирана топка попадна в краката на Клейнхейслер, който стреля, но ударът му бе блокиран.

"Червените" отвърнаха с поредица от атаки, при които Греъм Кери на няколко пъти бе близо да реализира. Мерникът на ирландеца обаче не бе точен.

В 28-ата минута отново пред българския отбор се откри най-чистото положение до този момент. Иван Турицов получи топката на десния флаг и я центрира за Кайседо, който от чиста позиция стреля в аут.

Голът се "печеше" и не закъсня - в 30-ата минута Мазику овладя отляво, проби през двама противникови футболисти в наказателното поле и простреля вратата на Ивушич за 1:0.

В 39-ата минута Кери удвои преднината за "червените". Турицов центрира към ирландеца, който прониза с глава вратата на гостите.

Радостта на българския отбор обаче бе краткотрайна - само 2 минути по-късно "Осиек" стопи преднината сред центриране от корнер, като топката намери Шкорич.

Тимът на Стойчо Младенов не се стъписа и отговори светкавично. Само минута по-късно Кайседо възстанови аванса за ЦСКА-София. Това бе поредният гол в мача с глава, като автор на асистенцията бе еквадореца бе Георги Йомов.

Второто полувреме предложи значително по-малко положения пред вратите на двата отбора. В 57-ата минута Кайседо отправи опасен изстрел с глава след центриране на Кери, но той излезе покрай лявата греда.

В 74-ата минута обаче Йомов покачи резултата до 4:1. Кайседо премина на спринт по-голямата част от терена и центрира от аутлиния за Йомов, който реализира на празна врата.

В 87-ата минута Манс бе на косъм да върне едно попадение. Той преодоля Бусато, но не уцели празната врата от няколко метра. Шансът се усмихна на гостите в самия край на мача, когато Валентин Антов бе надигран от Тунжагич с глава, който реализира във вратата на непремерено излезлия Бусато за 4:2.

Така гостите могат да се надяват да заличат пасива на реванша в Хърватия на 12 август, за да не се сбогуват с евротурнирите.

Припомняме, че правилото за гол на чужд терен вече не е валидно. Тоест, при евентуална победа на "Осиек" с 2:0 или 3:1 ще последва 30-минутно продължение, а ако двата отбора не си вкарат повече голове - дузпи.