Малка порция кадрови промени - в дипломацията и на върха в МВР - е приел днес Министерският съвет на редовното си заседание. Служебното правителство предлага да бъде освободен постоянният ни представител в ЕС Димитър Цанчев и предлага нов главен секретар на МВР - Петър Тодоров, потомствен полицай от Пловдив. И за двете двете рокади е нужен указ на президента Румен Радев, но процедурата гласи, че подобни действия са предварително съгласувани с държавния глава.

Цанчев е сменен не защото от 11 години заема поста в Брюксел и е крайно време друг дипломат да поеме "вахтата", а защото бе назначен за ръководител на делегацията на Европейската комисия в Израел. Той спечели без конкуренция труден конкурс, тъй като това е един от най-важните постове в Европейската служба за външна дейност. Така на подчинение на Жозеп Борел ще има вече трима посланици на ЕС от България - Цанчев, Меглена Кунева (в Съвета на Европа) и Десислава Чумелова (Кралство Есватини - бивш Свазиленд) т.е. с най-слабо присъствие на ръководни постове в дипломатическата служба на ЕС.

За мястото на Цанчев се готви друг добър български дипломат - Румен Александров. В момента той е зам.-министър на външните работи в служебното правителство, но бе заместник и на бившия външен министър Даниел Митов, сега зам.-председател на ГЕРБ. Назначението му вероятно ще бъде оставено за следващия редовен кабинет, но за поста в Брюксел към момента няма друг достоен конкурент.

Петър Тодоров, който е предложен за главен секретар на МВР, в момента е шеф на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Назначението му там бе една от първите промени, направени от служебния министър Бойко Рашков - след като уволни от поста Йордан Рогачев. Последният впоследствие бе възстановен от съда, но не заема поста, защото е в отпуск по бащинство. 

Рашков поиска и получи и смяната на главния секретар на МВР при ГЕРБ - Ивайло Иванов - и към момента изпълняващ длъжността е зам. главният секретар Стоян Темелакиев.

Тодоров е потомствен полицай с 30-години стаж. Неговият баща Илия Тодоров е бил шеф на пловдивската полиция през 90-те години. Брат му е Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Многократно награждаван и не се е замесвал в скандали.