Постоянният представител на България в Европейския съюз Димитър Цанчев става шеф на делегацията на ЕС в Израел.

Това съобщи днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел на уебстраницата на службата си.

Цанчев (54 г.) е издържал блестящо конкурс за длъжността, превъзхождайки значително останалите кандидати, научи Клуб Z  от запознати.

Той е бивш български зам.-министър на външните работи, посланик в Израел и говорител на Министерството на външните работи.

Цанчев е полиглот. Той владее английски, френски, руски, арабски и иврит.

Завършил е софийската френска гимназия, арабистика и право (със специализация по международно право) в Софийския университет и Европейския колеж по сигурност и отбрана в Брюксел.

Специализирал е дипломатическа практика и международни преговори в Института по международна администрация в Париж, който е част от реномираното Национално училище по администрация (ЕНА), подготвящо кадрите за най-високите нива във френския държавен и политически елит. 

През 1992-93 г. Цанчев е редактор в Българското национално радио, след което започва кариерното му израстване в Министерството на външните работи.

Димитър Цанчев бе 9 години постоянен представител на България в ЕС. Той бе назначен през 2012 г. Престоят му бе удължен заради българското председателство на Съвета на ЕС през 2017 г.

От четири години насам Цанчев е доайен на КОРЕПЕР II – Комитета на постоянните представители на страните членки на Съюза в Брюксел.

Той ще заеме поста в Израел на 1 септември.

Интересното е, че вече почти две години ЕС няма свой постоянен представител в София. Макар да са проведени интервюта с кандидатите, все още не е назначен наследник на Огнян Златев, който от 2019 г. е посланик на Съюза в Хърватия.

Същевременно ЕС назначи българката Десислава Шумелова за свой постоянен представител в африканската държава Есватини – бившия Свазиленд. В момента тя е шеф на звеното за демотрафия, миграция и управление в Съвместния изследователски център на Европейската комисия. Работила е в кабинета на бългтарския еврокомисар Кристалина Георгиева, както и в мисията на ЕС в Южна Африка.