След като беше в болничен, отстраненият вчера временно, докато тече проверка шеф на пловдивската дирекция на МВР Йордан Рогачев е излязъл в дълго "майчинство". Това обяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков (по закон става дума за отпуск за отглеждане на дете, на какъвто имат право и двамата родители - б.р.).

Рашков направи паралел между отпуските на сменените вече шефове на ДАНС и разузнаването и тази на Рогачев.

"Няколко ръководители на служби, след встъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а сега - в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство", коментира Рашков, използвайки неведнъж точно думата "майчинство".

"Временно е назначен друг директор. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото", добави министърът.

Самият Рогачев обяви днес в национален ефир,  че се  е възползват от отпуск, за да се укрива, а заради здравословен проблем в семейството. Той се яви в ефира на Нова тв в присъствието на адвокат, който през немалка част от времето говореше от негово име. Бившият полицейски шеф коментира и акцията на полицията в Трето РУП в Пловдив, спомената и от Рашков, като каза, че цялата информация, която е имал е предадена на съответните органи.

Адвокатът пък определи връчването на дисциплинарното производство на Рогачев като недопустимо, защото били дошли при него като при престъпник с бус на специализираните полицейски сили, ползван за масови безредици. Производството срещу него ще трае 2 месеца, а отстраненият директор обясни, че отпуската му може да се прекрати във всеки един момент.

"Желанието да се влезе във властта от някои е с цената на извършени престъпления"

Втори ден поред вътрешният министър Бойко Рашков говори за опит на "определени политически сили" - без да ги назовава, да провеждат предизборната си кампания с натиск върху избиратели, шефове на големи фирми, или хора от различен етност. Днешните думи на Рашков дойдоха по време на брифинг по повод визитата на специалния представител за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

"Някой се опитва да управлява държавата като изкривява волята на хората. Желанието да се влезе във властта от някои е с цената на извършени престъпления. Вероятно тези процеси ще се задъпбочат. Гласуването не на основа на волята деформира изборите и така в Народното събрание може да попаднат депутати, които не са получили достатъчен вот, каза Рашков, цитиран от БТА.

По-рано днес пред Нова тв и "служебният" областен управител на Смолян Стефан Сабрутев обяви, че всеки ден постъпвали сигнали от различни краища на областта за натиск и за използване на служебно положение на различни държавни служители. Преди ден твърденията на Рашков за същото се позоваваха именно на казаното от областния управител пред Министерския съвет, в чието заседание в сряда участваше. Той разказа за позната и преди това от сигнали за нарушения по избори практика хората да бъдат плашени, че "ако партията не е власт няма да получават дърва" или че ще загубят работата си. 

България е страна на произход на трафик на хора, което означава, че висок брой хора стават жертви на това престъпление. В това число дори продажба на органи и новородени, каза Специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи, с когото бе срещата на вицепремиера, след която отговаря и на въпроси за Пловдив, изборите, трансплантациите в болница "Лозенец".

Ричи е в България по темата за трафика на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище и мигранти, преминаващи през територията на България. Подобряване на общата икономическа ситуация ще допринесе за справяне с този проблем, посочи той. По думите му е нужна силна политическа воля и ресурсно обезпечение за ефективна борба с това престъпление. Необходими са сериозни усилия, за да се пречупи усещането за ненаказуемост, защото 2/3 от присъдите са условни и така осъдените не изтърпяват ефективни присъди, посочи още той

Рашков пък цитира данни на прокуратурата за 2020 г., според които  жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени - 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална екплоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца. Пак за 2020 г. - сигналите са под 100. За тази година сигналите са едва шест. България остава сред страните източник на жертви. Причина за това е ниският стандарт и бедността на някои слоеве на неселението, посочи Рашков.