Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преображенският районен съд в Москва е признал за виновна Любов Собол (бивш юрист на ръководения от Алексей Навални Фонд за борба с корупцията - ФБК) по обвинение в подстрекателство към нарушение на санитарните норми по време на пандемията от COVID-19. Това съобщи нейният адвокат във вторник, цитиран от ТАСС и БТА.

Съдът осъжда Собол на ограничаване на свободата на придвижване в продължение на година и половина. През този период на Собол се забранява да излиза от дома си между 22:00 и 6:00 часа, да посещава митинги и да напуска пределите на общината, в която е регистрирана по адрес.

Обвинението й бе повдигнато заради организирането на протестни акции в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални през януари в Москва, които не получиха разрешение от руските власти. След произнасяне на присъдата Собол каза, че ще я обжалва.

В хода на делото бяха разпитани участници в митинга, полицаи и лекари. Самата Собол не призна вината си, а нейният адвокат представи в съда заключението на лингвист, в което се посочва, че в постовете на Собол в социалните мрежи не се откриват признаци на нарушение на санитарно-епидемиологичните норми.

Ден по-рано бе огласена първата присъда на обвиняем по същото дело. На Дани Акел бе наложена глоба от 100 000 рубли.

Освен Собол и Акел обвинения по същото дело са предявени и на Олег Навални, който е брат на Алексей Навални, на изпълнителката от групата "Пуси райът" Мария Альохина, на координатора на московския щаб на Алексей Навални - Олег Степанов, а също и на няколко активисти на ФБК.

Според говорителя на министерството на вътрешните работи на Руската федерация Ирина Волк, организаторите и участниците в неразрешената от властите акция са създали опасност от разпространение на коронавирусна инфекция.

Сред участниците в мероприятието, провело се на Пушкинския площад в Москва на 23 януари тази година, е имало лица, които е трябвало да бъдат карантинирани поради това, че са били болни от коронавирус, казват още от вътрешното министерство.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.