Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Срещата между президента на САЩ Джо Байдън и държавния глава на Русия Владимир Путин приключи, съобщи Белият дом. Сега Путин държи пресконференцията, с която споделя впечатленията си от разговорите. Срещата между двамата президенти била "конструктивна", а страните си обещали да се консултират по важните въпроси и проблеми.

Посланиците на САЩ и Русия ще се върнат след време, съответно в Москва и Вашингтон. Не е постигната обаче договорка за размяна на затворници.

Путин коментира и злободневни теми като Украйна, Навални, кибератаките и други.

Украйна

Президентът заяви, че се е коментирала бегло темата "Украйна", като Байдън обявил, че основата на бъдещата договорка между Москва и Киев трябва да се търси в Минските споразумения, с което Путин бил съгласен. Руският държавен глава обаче подчерта, че през ноември 2020 г. Украйна е предложила неприемливо за Русия предложение, което е нарушавала точките по споразуменията.

"Украйна в ЕС? Засегнахме този въпрос, но няма какво да говорим".

Алексей Навални

Според Путин Алексей Навални сам си е виновен за това, че е в затвора. Президентът така и не го назова по име, а използва израза "споменатия гражданин" (това бе отговор на въпрос на репортер на Си Ен Ен).

Навални "нарочно наруши руския закон, като замина в чужбина". Той знаел, че ако се върне в Русия, ще бъде арестуван, "но се върна в Русия и искаше да бъде арестуван".

Президентът припомни, че през 2017 г. Конгресът е обявил Русия за "враг" и че подкрепя демократични организации в страната.

"Нека попитаме - ако Русия е враг, какви организации подкрепя САЩ в Русия? Не мисля, че това са организации, които правят Русия по-силна. Как да реагираме?"

Ще бъдем внимателни и ще действаме съгласно законите, добави президентът.

Киберсигурност

Ще започнем консултации по този въпрос, обеща Путин.

След това обаче премина в контранастъпление - припомни, че много от хакерските атаки идват от територията на САЩ, Канада, няколко страни от Латинска Америка и Обединеното кралство.

"Русия не е сред страните, откъдето идват организирани кибератаки".

Президентът посочи, че през 2020 г. Москва е получила 10 сигнали за кибер атаки, идващи от територията на Русия, и е помогнала да засегнатите страни. През 2019 и 2020 г. Русия била изпратила на САЩ съответно 35 и 45 сигнала, без да получи отговор.

Президентът подчерта, че манипулациите и спекулациите относно руските кибер атаки трябвало да престанат.

Незачитането на правата на човека... в САЩ

На редовните въпроси за репресирането на политическите затворници в Русия, Путин направи кратък обзор на проблемите на САЩ в областта на правата на човека.

"Нека погледнем нещата така - хора са убивани там. Може да получиш куршум зад главата. Жена избяга от полицията и я застреляха". В Афганистан пуснаха една бомба, която уби 120 души".

Той отбеляза, че дрон е извършил нападението над "тълпа цивилни" и попита: "Кой е убиецът?"

"Права на човека - какво да кажем за залива Гуантанамо? Има затвори на ЦРУ навсякъде по света, включително и Европа, където хора са измъчвани. Така ли се защитават правата на човека?"

Това бе първата среща между двамата, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари.

Преди началото Путин изрази надежда за „продуктивни“ разговори, а Байдън заяви, че „винаги е по-добре да се срещаме лице в лице“, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията допълни, че президентите са имали „строги изражения и учтиви думи“ пред камерите.

Байдън е определил срещата за „дискусия между две велики сили“ - косвено признание за Русия, която се оплаква, че Вашингтон е спрял да я третира като такава, сочейки като главна заплаха за интересите си Китай. 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.