"Не ми е никак енигматичен Слави Трифонов - особено след вчерашния си монолог на мен ми са ясни нещата... Но проблемът е, че не по този начин искат да са ясни нещата предполагаемите политически партньори на г-н Трифонов.“

Това коментира днес пред БНР Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет.

Както Клуб Z писа, в дълго над 25 мин. интервю пред Тошко Йорданов - лидерът му Трифонов коментира основно ДБ и Христо Иванов с обвинения - че всъщност ламтят за постове, че опитват да налагат министри, че са прочели декларация, без да се съобразят с първия на изборите - ИТН.

„А не би трябвало да има толкова голяма непредвидимост - това не е добро за бъдещето на страната. Градим нещо като стени между политическите партии, оказва се, че всеки звъни на другия на различни телефони, остава се с впечатление, че те не си говорят тези хора, че дори не се срещат“, каза още Стефанов.

„Това сякаш е - че да доказват кой е по-решителен да извърши реформи, въпреки че една част от потенциалното бъдещо управление си го представя като реваншистки ревизионизъм. Но пък ми се струва, че ИТН този път твърде насериозно вземат нещата, но започват да губят връзка с действителността и почват да припознават желаното за реалност“, поясни още политологът.

По думите му концепцията за паралелната и открадната държава със завладените институции не е лишена от основание в България. А процесът с представянето на кандидата за премиер на ИТН е силно натоварен с прекалено ексцентричен елемент на изненада, вместо да го заместят с прагматичен рационален политически разговор.

По думите на Стефанов отиването на трети избори няма да е наказание за предполагаемите политически партньори на Трифонов, както той си мисли и неговите избиратели, а по-скоро ще е наказание за него самия:

"Бутафория, бутафория, но тук говорим за управление на държавата", заяви още Стефанов.

"Сценарият за предсрочни избори е все по-вероятен"

Политолозите доц. Антоний Гълъбов и доц. Петър Чолаков пък се обединиха около тезата, че след последното развитие на ситуацията - с размяна на задочни нападки между Слави Трифонов и партията му и съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов - сценарият за нови предсрочни парламентарни избори е все по-вероятен.

Пред Нова тв доц. Гълъбов заяви, че интервюто на Слави Трифонов пред Тошко Йорданов, излъчено във фейсбук в неделя, е било по-скоро насочено към избирателите.

„Очевидно е, че посланието му е към тях, а не към Христо Иванов. Той ги подготвя за варианта предсрочни избори, в които всъщност те ще успеят да прехвърлят отговорността за липса на правителство на другите политически партии”, допълни той.

И доц. Чолаков обясни пред телевизията, че последните данни сочат предсрочен вот.

„На моменти изглежда, че облаците се разсейват и се появява светлина на хоризонта по посока формиране на редовно правителство. След това обаче бурите се сгъстяват и вървим към сценарий за предсрочни избори. Това е най-вероятно, защото тонът доста се е втвърдил”, уточни той.

Срещите между „Има такъв народ” и поканените от тях партии доц. Гълъбов не определя като консултации.

„Вместо да виждаме известно сближаване на позиции, наблюдаваме точно обратното. Още по-обезпокояващото е това, че там, където има сходство, то е по отношение на законодателна програма, а не на програмата на правителството”, добави той.