В следващите дни политическото ръководство на парламентарната група на ПП "Има такъв народ" ще изпрати покани за срещи до политическите ръководства на парламентарните групи на БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", за да ги запознае със структурата и състава на нашия проект за министерски съвет.

Това се посочва в писмо до медиите от зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, цитирано от бТВ.

Очаква се проектокабинетът, начело с предложения за министър-председател Пламен Николов, да бъде представен до няколко дни, като по думите на зам.- председателя на ИТН, това ще се случи в парламента.

Според информация на БНР срещата с БСП ще е утре.

Всичко това става на фона на сериозна задочна престрелка между Слави Трифонов - който вчера даде интервю пред заместника си Тошко Йорданов, и Христо Иванов, който му отговори с фейсбук статус.

Първо шоуменът иронично попита от позицията на какъв съпредседателят на ДБ ще предлага постове, дори прави намеци за "апетитните" министерства като МРРБ или това на околната среда и водите.

Иванов отговори, че се пропуска шанс да се разгради "сарайският" корупционен модел (като говори в минло време за шанса) и дори каза, че "знае какво ще последва" - с кои медии, какви опорни точки и от кои "говорители".

Христо Иванов: Нагласата е да участваме в среща

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че нагласата е за участие в утрешната среща с „Има такъв народ“. По-рано днес беше получена покана за разговори във вторник.

„Ще обсъдим въпроса на председателски съвет на коалицията, но нагласата е да участваме в тази среща, след като са ни поканили. Нещата продължават по технологичния ред и политическата логика“, заяви Иванов в Народното събрание. - „Когато получим пълната информация за нагласите, намеренията, плановете, персоналния състав на кабинета, нашата коалиция ще вземе своето решение“, добави той.

Христо Иванов отново обяви, че „Демократична България“ остава добронамерена за преговори за подкрепа за бъдещо правителство.

„Очаквам да видя някаква ориентация, как колегите си представят политическия диалог и достигането до отговорите на въпросите, които поставяме. Оставаме на разположение и сме добронамерени“, каза той.

Отново потвърди, че „Демократична България“ не лансира свои кандидати за бъдещо правителство, а със споменаването на Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков се задава стандарт за следване.

„Обещахме промяна, която може да бъде направена само от решителни хора, които са доказали тази решителност, компетентност, готови да се борят. Дали като политици и ли като граждани, те трябва да имат такава биография. Това са и очакванията на обществото“, каза той.

„Каквото сме предлагали, сме го предлагали публично, за да избегнем всякакви възможности да се твърди едно или друго. Ще продължим да го правим по същия начин публично и нека да минем през целия процес“, добави той.

БСП обяви за среща. И състав на кабинет

От БСП излязоха по-късно през деня със съобщение, от което стана ясно, че също ще участват в разговори. Което не е изненада, защото от левицата продължиха разговорите си с ИТН докато ДБ и ИБГНИ ги бяха замразили.

"На срещата ще бъдат представени структура и състав на Министерския съвет" - се посочва в съобщението от пресцентъра на БСП.

Поканата до ИБГНИ. Такава са получили и останалите формации, като упорито се споделя във фейсбук по повод правописа.