Докато е време - да информираме кандидата за прмиер Пламен Николов. Преспанското споразумение е между РС Македония и Гърция - не между РС Македония и България.

Ние също имаме договор със Скопие, но да го "ревизираме", както пожела г-н Николов ще бъде много трудно и най-вероятно - много неизгодно.

Най-малкото защото мощната сърбоманска общност в елита на Скопие, начело с ВМРО-ДПМНЕ, се бори точно за това - за ревизия и релативиране на договора.

Този договор е несъвършен - той е недостатъчно конкретен, но ревизирането му е по-опасно от придържането към него и неговите постулати.

Бих посъветвал г-н Николов две неща.

Първо, да настоява пред партийния си началник номинацията за министър на външните работи да бъде сериозна, отговорна и съобразена с предизвикателствата, с които България ще трябва да се справи, включително в двустранните отношения с Македония през следващите месеци и години.

Второ, лично да осмисли и да защити пред големия си началник балансирана политика спрямо проблемите в отношенията с РС Македония, най-малкото защото един пореден провал в тази политика би нанесъл непоправими щети върху българския национален интерес, а оттам - и върху управлението на ИТН.

Темата е деликатна - патосът на "Боят настана, тупкат сърца ни..." е неадекватен.

Препубликуваме текста от фейсбук профила на автора с неговото съгласие. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

–––––––––––––––––––––––––

* В снощната "Панорама" по БНТ кандидатът за министър-председател Пламен Николов на въпрос на водещия за бъдещата му политика към Северна Македония отговори: "Г-н Василев, Вие знаете за Преспанския договор 2017 г. и колко неизпълнени клаузи има по него". Преспанският договор е подписан между Гърция и тогавашната Република Македония на 12 юни 2018 г. Този договор реши 27-годишния спор за името на бившата югославска република, която днес се нарича Република Северна Македония. Така той отстрани главното препятствие по пътя ѝ към членство в Европейския съюз.  През 2017 г., на 1 август в Скопие България подписа с Македония двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който страната ни в момента твърди, че Скопие не спазва. Николов допусна "може би ревизия на този договор и  преразглеждането му", нещо, което никое българско правителство и никоя парламентарно представена политическа партия досега не са допускали. "Човекът има качества. Той е изключително образован - каза днес за Николов депутатът от ИТН Тошко Йорданов в интервю за Нова телевизия. - Ако стане министър-председател в ЕС няма да берем срам".