Парламентарната група на ГЕРБ обяви днес няколко парламентарни инициативи, една от която е внесено искане по казус, който живо вълнува... ДПС.

От ГЕРБ ще настояват още за изменения (поредните) в Изборния кодекс, както и за създаване на комисия, която да разследва имало ли е упражняван натиск от страна на МВР по време на предизборната кампания, както и дали спрямо депутати от партията са прилагани в този период специални разузнавателни средства.

Изненадата дойде от това, че бившата управляваща партия ще внесе искане за създаване на временна комисия, която трябва да установи имало ли е нередности при строителство в созополската местност "Буджака". Дотук добре. Малката подробност само е, че там се намира вилата на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, който от Движението през ден атакуват от парлментарната трибуна.

Казусът "Буджака" се вкарва в оборот от представителите на ДПС всеки път, когато се заговори за разследване за "Росенец" - където пък се намира т.нар. летен Догансарай, обитаван от почетния председател на партията Ахмед Доган. 

Комисия за "Росенец" бе създадена миналата седмица, като по време на продължилия над два часа дебат от ДПС периодично поставяха искането освен сарая на Доган, комисията да разшири дейността си и към къщата на Прокопиев. Мнозинството не възприе предложението и така комисията остана само комисия за бургаския парк и извършваните през годините дейности в него.

В крайна сметка, както стана яснио, искане за създаване на специална комисия "Буджака" внася ГЕРБ. Като оттам обявиха, че очакват подкрепа от всички парламентарни сили.

От партията на Бойко Борисов внасят и някои изменения в Изборния кодекс с мотива, че скоро можело да се ходи на нови избори и "ремонтът" на ИК бил наложителен. Без изненада предлагат връщането на хартията, т.е. машините да не са задължителният способ за гласуване, а избирателите сами да могат да изберат. Това, според ГЕРБ ще повиши и избирателната активност. Факт, според данните в секциите с машина (тоест - тези с над 300 избиратели) избирателната активност е по-ниска спрямо тези без. 

Друго предложение: в чужбина, в секциите извън ЕС, да има технически лица български граждани. В останалите - местни лица, но говорещи български език - да се знаело кой борави с устройствата.

От ГЕРБ настояха и машините, и софтуерът най-сетне да станат собственост на държавата (Централната избирателна комисия до последно чакаше доклади от доставчика "Сиела норма", за да се прехвърли собствеността и да плати на компанията).

Искат също така и да се броят всички контролни разписки от машините и ако те не съответстват на протокола от самата машина - меродавни да са разписките. Сега те не се броят. Прави се само контролно засичане на представавителна извадка от устройства.