В българския парламент започва своеобразно надцакване на тема специални разузнавателни средства (СРС).

След като миналата седмица след продължили два часа дебати мнозинството прие да бъде създадена комисия, която да се занимае с прилагането на СРС спрямо протестиращи от миналото лято, сега от ГЕРБ са внесли контраискане -  за такава комисия и по отношение на участниците в последната изборна надпревара.

Както е известно, от бившата управляваща партия, изпаднала в немилост и в 46-ото Народно събрание, се обявиха след вота на 11 юли за репресирани по време на кампанията, а лидерът Бойко Борисов обикаля страната, за да излъчва на живо разказите на активисти, "респектирани" от акциите на МВР срещу купения вот. И по този повод да адресира обидни квалификации към вицепремиера и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

И така явно се е родила идеята за "Проект на решение за създаване на временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-о Народно събрание".

Самият проект за решение все още не е качен на сайта на парламента, но пред Клуб Z един от вносителите - депутатът Тома Биков, заяви, че в партията смятали, че спрямо нейни кандидати за депутати са прилагани специалните разузнавателни средства. Под тази формулировка влиза не само широко известното подслушване на телефони, но и наблюдение, проследяване и др. 

Имена, както и на какво се базират тези подозрения, обаче Биков не посочи.

"Почти в цялата страна са", заяви.

Даде пример само с бившата председателка на парламента Цвета Караянчева, която обаче загуби мандата в Кърджали като водач на листата и не влезе в сегашния състав на НС. По време на кампанията по адрес на Караянчева Бойко Рашков обяви, че е запашила с уволнение местния областен директор на МВР заради действия на полицията срещу купуване на гласове в района. Според министъра тя се обадила на полицейския началник с въпросната заплаха. Информацията стигнала до Рашков при проверка на оперативни данни, че служители на горското стопанство в Момчилград дават дърва за огрев само на хора, които декларират, че ще гласуват за ГЕРБ.

На свой ред Караянчева отрече и заговори за доноси, репресии, връщане на мракобесните времена, чудовищни манипулации, груба полицейщина и пр. и обяви как активисти на партията в Кърджалийско са били арестувани, разпитвани и т.н. - без основание, в т.ч. правно.

Иначе от ГЕРБ вече поискаха Рашков да бъде изслушан за "репресиите" - да дава отговори от парламентарната трибуна. Обект на дейността на тази комисия (ако тя бъде приета от мнозинството) ще бъдат и тези репресии.

На въпрос към Биков имат ли все пак в партията някакви данни за прилагане на СРС, на които да основат искането си, той отвърна:

"А Атанас Атанасов откъде знаеше?"

Визира се съпредседателят на "Демократична България", който още преди предизборната кампания обяви, че спрямо 32-ма политици и активисти от протестите срещу кабинета "Борисов" и главния прокурор Иван Гешев са били прилагани СРС. Именно от него тръгна темата с подслушванията. Впоследствие Николай Хаджигенов (Отровното трио) обяви, че става въпрос за 82-ма души и даже показа в ефира на БНТ документи, които по думите му доказват, че председателят на спецсъда е издал разрешения за подслушване на политици и граждански активисти.

"След всичко, което се случи през този месец кампания, имаме основание да искаме такава проверка. Нека се направи, включително за прилагане на СРС", коментира пък председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова на въпроса за обоснованите предположения.

Сагата със СРС и протестите се точи от месеци, като съдът отричаше да е издавал разрешителни, а преди седмица прокуратурата обяви, че според нейната проверка незаконно подслушване няма и следователно случаят се счита за приключен.

Не така обаче смятат от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Миналия петък един от дългогодишните му членове - Огнян Стоичков, хвърли "бомба" в ефир като обяви, че двама души, участници в антиправителствените протести от миналото лято, са били незаконно подслушвани. От думите му стана ясно, че едно от тези лица е активен политик. Имена Стоичков не разкри. Нито дали някое от лицата е действащ народен представител. Но пък проврерките на Бюрото продължават.

Стана ясно и известното вече в публичното пространство - че СРС-та спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове - че са превратаджии, целят дестабилизация, подмяна на държвния ред и пр. Което Стоичков коментира като колизия със закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори не е разрешителен - уведомителен е. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС. А самите искания са били формални, посочи той.

Стоичков даде пример и с това как в мотивите се описва, че лицата действали конспиративно - затова не можело с други способи да се установи предполагаема вина. Под "конспирация" се разбирало, че не се доверяват на странични лица. Което членът на Бюрото иронизира, като посочи, че на същия принцип може да подслушват и него.

Именно такива искания и на точно това основание публикува миналия месец разследващият сайт bird.bg. Като според заявителите - двама командировани прокурори в спецпрокуратурата, около Мая Манолова (съпредседател на "Изпрви се! Мутри вън!") имало конспиративна организирана престъпна група, която е "въоръжена или създадена с користна цел" и е финансирана от "изгнаника" в Дубай Васил Божков. Оттам нататък са "закачени" множество телефони.