"Заложническите драми", които познаваме от предходни избори, по всичко личи - ще бъдат избегнати на тези. Машинният вот улесни членовете на секционните комисии в отчитането на резултата, а в районните избирателни комисии не се струпаха купища хора, които ще прекарат цялата нощ там. Предаването на устройствата и изборните книжа и отчитането върви бързо.

При спокойна обстановка протича предаването на изборните книжа в столичната зала "Арена Армеец". Част от членовете на секционни комисии вече предадоха книжата си. 

Любопитен факт е, че на големи екрани вътре в залата тече финалът на UEFA EURO 2020™, съобщава Нова тв.

Представители на близо 2/3 от всичките 337 секционните комисии в област Русе, в 292 от които се гласуваше само машинно, са вече в "Арена Русе", съобщава и БНТ.

В мултифункционалната зала са създадени необходимите условия за всички пристигащи да изчакват своя ред по трибуните. На терена са разположени различните контроли, през които те преминават по определен ред.

Председателят на Районната избирателна комисия Миглена Хинкова коментира, че се наблюдава известно объркване при подготовката на протоколите в някои секции, тъй като в момента те се състоят от две части – една, която излиза от машината, и една хартиена. Някои от членовете на комисиите не са разбрали, че към хартиения протокол трябва да има три машинни разпечатки. В края на машинната разпечатка също трябва да има подписи, припомнят от РИК.

В Хасково членовете на комисиите коментират, че за разлика от миналия път, този по-бързо и лесно са се справили с броенето и финалния протокол. Отделно, ниската избирателна активност предполага и светкавичното приключване.

Организация за предаването има и в Кърджали, като първо се приемат секциите с машина, а тези с хартия се пренасочват към две местни училища. Членовете и на кърджалийските СИК споделят, че бързо и лесно са се справили с отчитането на резултата.

Припомняме, че с последните изменения в Изборния кодекс бе решено не само да се гласува с машини във всички секции с над 300 избиратели, но и да се прилага протоколът към машината към крайния такъв, което спестява на членовете на СИК броенето и нанасянето ръчно на данните - основна предпоставка за забавяне и за грешки в отчитането на резултата.

Все пак днес се проведе и контролно сверяване на броя разписки с протокола в 1343 секции в страната и 39 в чужбина - за да се свери отговарят ли разписките на протокола на машината.