Близо 60-те държавни болници в държавата са получили общо финансиране от над 1,7 млрд. лв. в пандемията - 1,470 млрд. чрез плащанията от НЗОК за дейност и още 325 млн. лв. чрез директно финансиране - за капиталови разходи, с постановления на Министерския съвет и т.н. Въпреки че това са повече пари откогато и да било, финансовото състояние на повечето от тези лечебни заведения не е станало по-добро. 

Това обясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на изслушването му в Народното събрание днес по различни теми от състоянието на здравната система. 

По думите му ситуацията в повечето държавни болници не се различава съществено отпреди това.

"Това говори за липса на ефективност в управлението", обясни Кацаров, макар да уточни, че има и изключения.

По думите му обаче има и болници, които, ако се съблюдава строго Търговският закон, би следвало управителите им да заявят пред съда обявяването им в несъстоятелност. Имена не спомена. Нито бройка. На база на тази си констатация министърът сподели личното си мнение в каква посока според него би следвало да се направи реформа. 

"Вие сте в правото си да промените начина на избор на метиджмънт на болниците, вида им, регистрацията, но това само по себе си нищо няма да реши", обърна се той към депутатите, в частност от левицата, откъдено отдавна настояват лечебните заведения да престанат да бъдат търговски дружества.

По думите му има порочност и в това министърът на здравеопазването да е принципалът на болниците:

"Моето лично мнение е, че министърът е в конфликт на интереси. Ролята му да формира политиката в здравеопазването влиза в конфликт с това, че е собственик на немалка част от лечебните заведения. Когато трябва да наложи санкции, на практика санкционира сам себе си. Това е въпрос, който поставям на вашето внимание - дали министърът е най-правилният човек да е принципал, дали тези болници да бъдат държавни, дали областните болници например не трябва да се управляват на местно ниво", каза Кацаров.

Той призова още депутатите към законодателни промени, които да позволяват на болниците бързо да се преструктурират, за да могат да осигурят необходимия брой легла за COVID болни.

В момента законът не позволява да се разкрият незабавно нови болнични структури, това отнема няколко месеца. В същото време Законът за здравното осигуряване не позволява да се сключи договор с НЗОК в същата година, в която е разкрита новата структура, обясни Кацаров .

По думите му предшественикът му Костадин Ангелов се е сблъскал с тези дисбаланси по време на първите пандемични вълни. "Това беше преодоляно с обявяване на извънредна пандемична обстановка и издаване на заповеди и сега продължаваме да сме в този извънреден режим. правилният подход е да се промени законът, за да може здравните заведения да могат бързо, в рамките на няколко дни, да се преструктурират", заяви Кацаров.