Никоя от партиите в парламента не е предлагала отново министерски пост на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Това обяви самият той днес на брифинг за връчване на три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. 

Думите му обаче се отнасят за времето след вече известното предложение, което "Има такъв народ" бяха отправили към него. По общото признание и на членове на ИТН, а и на самия Петков, той е бил поканен да заеме поста на икономически министър в проектокабинета с Николай Василев, който вече така или иначе не е на дневен ред. Тогава Петков обясни, че имал различия с екипа на ИНТ по отношение на бюджетната политика. Иначе той редовно е спряган за постоянен министър в следващ кабинет, заради високата обществена оценка, която получава през последните два месеца. 

Все пак, Петков продължава да не отрича такава възможност. Той обаче има своите изисквания.

"Към момента не са ме поканили. Винаги сме искали да помогнем на България. Този заряд го имаме. Важното е да ни се даде поле за действие, независимост и екипност. Не е много лесно да се работи с нас. Не може да се вдигне телефона и да ни се казва какво да правим. За нас беше важно да спрем кражбите и изтичането на пари. Това беше и първата стъпка, която предприехме. Така и в България ще има пари. Това, е което се убедихме през последните 9 седмици, е, че има пари”, подчерта днес Петков. 

Според него е изключително важно и кой ще бъде финансов министър, защото това ведомство било от ключово значение за развитието на икономиката. "Икономика без финанси няма как да се случи", смята Петков и допълва, че все пак към момента е концентриран върху работата си в служебния кабинет. 

Иначе - днешните сертификати за инвестиции, връчени от Петков, са на обща стойност от над 54 млн. лв. и предвиждат разкриването на около 240 нови работни места. 

Сертификат за инвестиция клас А получи „Тракия Глас България“ ЕАД за проекта „Цех за крайна обработка на произведената продукция“, гр. Търговище, на обща стойност 27 382 000 лв. и откриване на 10 нови работни места, казват от МИ днес.

По реда на Закона за насърчаване на инвестициите сертификат клас А получи и „Готмар“ ЕООД, гр. Съединение, за инвестиционния проект „Увеличаване на производствения капацитет на „Готмар“ ЕООД чрез придобиване на нови производствени мощности и изграждане на складове и намаляване на разходите за електроенергия чрез изграждане на фотоволтаична инсталация“ на обща стойност 16 800 000 лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат разкрити 200 нови работни места.

„Теклас България“ ЕАД получи сертификат клас А за инвестиционен проект „Разширение на производството и изграждане на роботизиран склад за съхранение на готова продукция“, гр. Враца, на обща стойност 10 млн. лв. и откриване на 30 работни места. 

Припомняме, че Петков вече успя да реализира и още един голям инвестиционен проект у нас - откриването на завод за електромобили от марката Next.E.Go. Общата сума на тази инвестиция е за 140 млн. евро и ще даде работа на над 1000 души.

"Министър Петков благодари на инвеститорите за това, че реализират и разширяват продукцията си на територията на България, като подчерта, че всички инвестиционни проекти са експортно ориентирани, което допринася в голяма степен за икономическия растеж на България. И трите проекта се реализират извън столицата и имат съществен принос за регионалното икономическо развитие.

От началото на 2021 г. по ЗНИ  са сертифицирани 17 нови проекта. Общата сума на планираните инвестиции е в размер на 868,06 млн. лв. и се предвижда разкриване на 1701 нови работни места", припомнят днес от МИ.