Търси се: "изчезналата" Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа у нас, подписана с "Газпром" от бившата енергийна министъра от ГЕРБ Теменужка Петкова през 2017 г. А темата влиза в Народното събрание.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров е подготвил питане - в случая към служебния енергиен министър Андрей Живков, докато няма избрано редовно правителство, за това открил ли е въпросния документ. За липсата му - дори от министерската каса - съобщи самият Живков, малко след като встъпи в длъжност  - на първата си пресконференция за състоянието на енергетиката, което е заварил от предишното управление. 

Тогава министърът обясни, че се правят постоянни опити с всички възможности на Министерството на енергетиката да бъде открит въпросният документ, подписан в Санкт Петербург от Петкова и шефа на руския газов гигант Алексей Милер. Според информацията оттогава става въпрос именно за развитие на газопреносната мрежа у нас (припомняме, че по документи и строежа на втората тръба на "Турски поток" през България - т. нар. от предишната власт "Балкански поток" - се води "разширение на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" - б.р.)

В министерството наличен обаче бил само документ, цитиращ въпросната Пътна карта. Тогава Живков съобщи, че тече проверка дали при отказ документът да бъде предаден се извършва нарушение на законодателството, или престъпление - за да се прецени дали не следва да бъде сезирана и прокуратурата.

Достъп до подписания меморандум е искан по официален ред от Петкова, докато още беше министър - включително и от енергийния експерт Христо Казанджиев. Без успех. 

 
Заради състоянието на някои от държавните енергийни дружества, обединени под шапката на "Българския енергиен холдинг", в края на миналата седмица министър Живков в качеството си на принципал освободи целия мениджърски екип на холдинга, начело с изпълнителния директор Валентин Николов. Бившият депутат от ГЕРБ, който напусна депутатското си място в 44-ото Народно събрание, за да кандидатства за управата на БЕХ - конкурс, пуснат във време, което да гарантира, че ще приключи преди смяната на властта след редовните избори на 4 април, обяви, че е научил за решението от медиите.
 
 
Преди това обаче министърът бе настоял БЕХ като собственик на "Булгартрансгаз" - която е инвеститорът в градежа на втората тръба на "Турски поток" на българска територия, да направи нужното и за смяна на върха в държавния газов оператор. До този момент това не е факт, като от БЕХ  пуснаха само съобщение, че са поискали Надзорният съвет на "Булгартрансгаз" да се произнесе по искането.
 
 
Към днешна дата опит за вписване на ново ръководство на БЕХ в Търговския регистър има. Но самото вписване на нов 5-членен Управителен съвет до провеждането на нов конкурс още не е факт. Няма данни дали решението на Живков за смените е обжалвано - поне не по партидата на държавния холдинг в Агенцията по вписванията. Имало е само указания от служители по вписванята за още документи.
 
 
Николов обаче вече обяви, че обжалване ще има. Нещо повече - от старото ръководство на БЕХ видяха в акта на уволнението си риск ходлингът да фалира.