Макар и все още с някои сериозни липси, новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) се справя повече от добре през първата си година "на въоръжение", дори и критиците й са затихнали, а надграждането й става непрекъснато.

Това бяха основните изводи днес на пресконференция, дадена от екипа, който ръководи проекта - от членове на ВСС и не само.

Както и Клуб Z писа, точно преди година започна внедряването на системата, която освен че трябва да унифицира най-различните дотогава - напълно несвързани една с друга деловодни системи, да уеднакви случайното разпределение на делата, да улесни движението им между инстанциите и др.

Гергана Мутафова от съвета каза, че днес идеята е да представят на практика докъде са стигнали.

Освен това бе отчетено, че от 1 юли влезе в сила законовото изискване за електронен документооборот в правосъдието. 

Иван Калибацев от Районен съд-Пловдив (един от "ентусиастите", които предложиха пилотно по желание да въведат системата през миналата година) днес дори демонстрира с няколко кликвания, как съдия образува ново дело, как го администрира или го разпределя на свой колега от съда.

С добавянето на над 3000 съдебни заседатели, ползвателите на ЕИСС вече са 9928, похвалиха се от ВСС. 1947 от тях са съдии. 950 работни места са изнесени и могат да администрират или да работят по дела от къщи (нищо че Боян Новански от ВСС питаше - съдиите от вилите си ли искат да работят, защо са им нужни изнесени защитени връзки, б.р.)

Стана ясно още, че 261 514 са към момента реалните електронни дела в системата - при зададен хоризонт за постигане 250 000 дела през... 2023 г. Електронната система работи във всичките 153 съдилища, баз административните - включително и ВКС.

Проблемът е до днес, че системата си остава за вътрешно-ведомствено ползване на съдилищата - тя е затворена и не си говори например с Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) в някои от най-важните му части.

И ако в ЕИСС има също функционалности, които да се ползват от страните или гражданите, все още ги няма основни две удобства: възомжност гражданинът да подаде искова молба, заявление, жалба и пр. по електронен път, както и виртуален ПОС-терминал, чрез който да плати държавни такси. За последното е предвидена дори отстъпка, но то още не функционира.

Кога ще стане това - днес стана ясно, че не е ясно.

Тъй като надграждането на ЕПЕП и свързването му с Единната информационна система на съдилищата е залегнало като проект на съдебната власт в новия План за възстановяване и устойчивост, то няма да бъде финансирано с бюджетни средства, докато не стане ясно какви ще са одобрените неща от Плана.

А - според темповете на движение на самия план, може би до 1 месец ще стане ясно кога... ще започнам, каза днес Тодор Събчев - директор на ИТ отдела на Висшия съдебен съвет.