Подмодул - кой единствен да има право да разпределя делата в даден съд, честно разпределена натовареност, комуникация с другите системи на държавата, отделен модул за заявления по Закона за достъп до обществената информация.

Това са обещанията около прословутата, чакана от години нова Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС), по която ВСС работи по оперативна програма „Добро управление 2014-2020“.

От заседанието днес на Пленума на ВСС заедно с разработчика - "Информационно обслужване", стана ясно, че тя на практика е готова и при зелена светлина ще заработи до дни пилотно в 17 съдилища. Изключени са административните съдилища и ВАС.

Малко предистория

След скандала с "гнилите ябълки" в Софийския градски съд през 2014-2015 г. го последва одит от ВСС, който завърши с изводите, че екипът около Владимира Янева лесно е манипулирал старата система Law Choice. А адвокатът Момчил Мондешки, свързван в публичното пространство с Делян Пеевски, директно... лично е разпределял кой съдия да се падне, седейки на едно работно място в самия съд. Не че от това последва нещо... 

Та след този скандал, на който прокуратурата не обърна внимание, през 2015 г. "на пожар" от ВСС бе въведен друг продукт - Централизирана система за случайно разпределение на делата (ЦССР). Бе обявено, че това е временно решение, тъй като европроектът по ОПДУ, за когото става въпрос днес, вече бе стартирал, но краят му не се виждаше.

  

Животът на тази система също свърши със скандал, след като министър Данаил Кирилов през лятото на миналата година донякъде изненадващо заговори за проблеми със случайното разпределение, като беше подкрепен масирано от съответните "кафяви" медии, които пък рязко придобиха интерес към системата (забележително е, че през цялото време за системата за разпределение в прокуратурата никой не обелва и дума, б.р.).

Следващите стъпки бяха, че прокуратурата се включи в темата, образува досъдебно производство, а при истински медиен демарш с 3 поредни интервюта главният прокурор Иван Гешев нарече системата "пробита", заяви, че 5 години не сме имали правосъдие и направи аналогия, че това е коронавирус в съдебната система. Той посочи поименно виновниците за това - Христо Иванов (министър на правосъдието по време на внедряването), бившия член на Съвета, а сега председател на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев и председателя на ВКС Лозан Панов, който я бил бранил, "като Матросов на амбразурата". 

 

В началото на тази година се изготви доклад от фирма одитор, който обаче... не бе обявен публично. Но така или иначе стана ясно, че при системата са открити евентуални уязвимости, макар за годините да няма нито един успешен пробив (точно обратното на това, което Данаил Кирилов говореше по телевизията, б.р.).

От днес - все по-честно и все по-случайно?

На този фон очаквано днес най-голям интерес при дискусията във ВСС предизвика модулът за случайно разпределение, който ще е интегриран в новата деловодна система ЕИСС. Авторите ѝ се похвалиха, че е премахната необходимостта от въвеждане на основни данни за делото, защото те са налични в информационната система.

Тя сама ще дели направленията – граждански, търговски, наказателни и фирмени, като могат да бъдат въведени допълнителни подгрупи дела, а към всяка група отнесени шифри.

ЕИСС сама ще смята среднодневното натоварване и дори присъствието на съдията в рамките на съда, казаха авторите ѝ. Пример е със съдия, който се връща от дълга командировка, системата го отчита като "ненатоварен" и му изсипва купчини дела. При това положение новата платформа сама ще "знае" кога точно е бил командирован този съдия, в кой съд и ще го "изравни" с останалите.

От "Информационно обслужване" посочиха, че ще се извършва случайно разпределение по 3 признака  - автоматичен, определен и по дежурства. В зависимост от разработените групи в самия съд един магистрат ще може да попада в повече от една група.

Избира се натовареност и системата сама прави автоматичния случаен подбор. Съществува и модул на отсъствията, като предварително се знае кои са в отпуск, болничен, командировани - тях ЕИСС сама ще ги изключва.

При второ "джуркане" - ако например даден съдия е направил отвод, софтуерът вече няма да го предлага.

При т. нар. определен избор, когато е посочен конкретен съдия, в архива ще остават вписани причините за посочване на този съдия.

При разпределяне по дежурство самата е-система ще следи за равномерност в рамките на конкретното дежурство. На разработчиците им бе зададен въпрос - какво става в малките съдилища, където само един съдия е дежурен, и те отговориха, че системата... ще посочи него.

Любопитно е, че новата система ще извършва случайно разпределение не само на докладчика по даден процес, а и на членовете на състава и съдебни заседатели.

Накрая новата платформа ще генерира протокол с информация за датата на разпределение, входящ номер на преписка, вид и характер на делото, съдия докладчик, групата за разпределение и съдиите участници в тази група. Протоколите се подписват с електронен подпис и стават част от електронната папка на делото, като се публикуват и на портала за електронно правосъдие.

Атанаска Дишева очаквано зададе някои от най-щекотливите въпроси - като например попита кой и как ще определя лицата, които ще имат достъп до модула за случайно разпределение. От "Информационно обслужване" й отговориха, че всеки съд си има вътрешни правила за това - в информационната система това ще е "роля", която се добавя към друга роля - например съдия, но и имащ право да разпределя.

Ако председателят възложи това право, деловодител също може да разпределя в системата, стана ясно от отговора.

Разработчиците отбелязаха още, че ЕИСС ще комуникира с всички първични регистри в държавата – Националната база данни „Население“, със системата за противодействие на престъпността на МВР, НАП, НОИ, Български документи за самоличност, БДС, Търговски регистър, регистър на юридическите лица с нестопанска цел...

Има готовност за обезличаването на съдебните актове, както и потребителят да провери съдържанието току преди да публиква акта в единния портал.

При зелена светлина от Пленума на ВСС днес ЕИСС ще влезе пилотно още през юни в 17 съдлища за шест седмици. Това са - апелативните инстанции във Велико Търново и София, окръжните в Перник, Варна, Благоевград, Велико Търново, Смолян и районните във Велико Търново, Елена, Костинброд, Сливница, Омуртаг, Търговище, Елхово, Тополовград, Чепеларе и Смолян.