Преговорите за съставяне на правителство между експертите на "Има такъв народ" и останалите партии в Народното събрание - без ГЕРБ - продължават днес следобед, съобщи пред бТВ председателката на Народното събрание Ива Митева. Първата тема е "правосъдие", но информацията по същество за разговорите е оскъдна.

В парламента днес се събира временната комисията, която трябва да изработи промените в правилника на институцията, който има статут на закон.

„Все още не е връчен проучвателния мандат. Нека президентът да го връчи, имаме срещи по секторна политика, по-скоро за правосъдие, но нищо не знам подробно и аз също. Разговаряйте с ръководството на партията“, каза Ива Митева, цитирана от телевизията.

Мандат по конституция се връчва на излъчен кандидат за министър-председател. След кръга от разговори между ИТН и останалите формации, който приключи вчера, заявката бе, че продължават разговорите по секторни политики, а по думите на зам.-председателя на партията победител проектосъставът на правителство ще бъде излъчен от нея и по същество това ще бъде "кабинет на малцинството"

По отношение на промените в правилника на Народното събрание Митева обясни, че ИТН със сигурност ще има свои предложения.

"За нас е важен парламентарният контрол, за нас е важно да се финансира на светло експертизата на народните представители", каза Мария Капон от Изправи се БГ. Ние идваме" преди заседанието на временната комисия.

От ГЕРБ предпочитат да остане старият правилник:

"Ние си държим на правилника от 44-ото Народно събрание и да останат процедурите, които гарантират позицията на опозицията на трибуната. Те оставиха правилник паметник на глупостта в 45-ото Народно събрание, да си го оправят", каза Анна Александрова, ГЕРБ.

"ДБ ще настоява за две основни неща, свързани с процеса на модернизация. Предвиди се в 45-ото НС да се комуникира с електронни подписи и за едно по разумни гаранции за по-качествен законодателен процес и създаване на Комисия за иновации и електронно управление", заяви Надежда Йорданова, „Демократична България“.

А Йордан Цонев от ДПС, чиято среща с ИТН бе последната в неделя, заяви днес:

„Ние не участваме в преговорите, казахме каквото имахме да кажем“.