Двама души, участници в антиправителствените протести от миналото лято, с които се искаше оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, са били незаконно подслушвани.

Това обяви в ефира на БНТ членът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Огнян Стоичков. От думите му стана ясно, че едно от тези лица е активен политик. Имена Стоичков не разкри. Нито дали някое от лицата е действащ народен представител.

Решението на Бюрото за установено незаконно подслушване от 6 юли, обясни той. Както повелява законът, за решението са уведомени главният прокурор, Висшият съдебен съвет, Специализираната прокуратура, министърът на правосъдето. 

(Подробност - преди два дни от прокуратурата дойде съобщение, че установено незаконно подслушване няма. Въпросното съобщение е доста след решението на Бюрото за контрол на СРС и уведомлението, изпратено от него - според казаното от Стоичков - б.р.)

Проверките обаче продължват. Бюрото има общо още около 40 имена по подадени над 70 сигнала, за които трябва да установи прилагани ли са спрямо тях СРС или не. И ако да - законно ли е било това.

В момента са в ход още 6 проверки, за които имаме информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите и тези 6 проверки обхващат повече лица, посочи още Стоичков.

Стана ясно и известното вече в публичното пространство - че СРС-та спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове - че са превратаджии, целят дестабилизация, подмяна на държвния ред и пр. Което Стоичков коментира днес като колизия със закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори е уведомителен. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС. А самите искания са били формални.

Той даде пример и с това как в мотивите се описва, че лицата действали конспиративно - затова не можело с други способи да се установи предполагаема вина. Под "конспирация" се разбирало, че не се доверяват на странични лица. Което членът на Бюрото иронизира, като посочи, че на същия принцип може да подслушват и него.

Именно такива искания и на точно това основание публикува миналия месец разследващият сайт bird.bg. Като според заявителите - двама командировани прокурори в спецпрокуратурата около Мая Манолова (съпредседател на "Изпрви се! Мутри вън!") имало конспиративна организирана престъпна група, която е "въоръжена или създадена с користна цел" и е финнсирана от "изгнаника" в Дубай Васил Божков.

Любопитното е, че тази новина идва на фона на обявлението на Софийска градска прокуратура от този понеделник - че няма незаконно подслушване и разследването се прекратява. Идва на фона и на освобождаването на зам.-председтеля на Бюрото Илко Желязков, попаднал в санкциите на САЩ по закона "Магнитски" като на практика "момче за всичко" на бизнесмена и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски.

Иначе, ето какво обяви обвинението тази седмица:

"Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии". "Извършената проверка от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати", казва още прокуратурата. Това било потвърдено и от възложената от нея нарочна проверка на  Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. "Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства", гласи изводът от нея.

Припомняме, че за първи път твърдения за незаконно подслушване - и на политици, и на участници в протестите от 2020 г. срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор, дойдоха от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. Впоследствие служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че има сигнали за подобни случаи, както и че има данни за използване на СРС и спрямо служебния премиер Стефан Янев. "Заподозрените" институции, които може да са поискали по закон ползване на подслушване и проследяване, още тогава започнаха да отричат. Говорителката на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, по-късно вметна по време на официална пресконференция по темата, че СРС могат да бъдат ползвани при разследвания на конкретни престъпления. Сред които спомена "тероризъм". В същата част от Наказателния кодекс е и евентуалното подготвяне на преврат.