След драматични дебати, на моменти изглеждащи за страничния наблюдател като на ръба да прерасне във физическия сблъсък, парламентът взе решение за създване на комисия за разследване на това имало ли е полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято.

В комисията обаче няма да има представители на ГЕРБ - от партията обявиха бойкот, след като мнозинството в залата отказа да допусне бившия вътрешен министър Младен Маринов (той бе начело на МВР точно по времето на старта на протестите, откогато датират и първите случаи на бити младежи. В края на юли Бойко Борисов смени министъра именно с мотив, че "някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора" - б.р.

Решението - и за"изваждане" на Маринов, и въобще за създаването на анкетната комисия, стествено бе гарнирано със скандал.

Новата парламентарна комисия трябва да обследва конкретно "факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията".

Очаквано, да ораторстват по темата от страната на ГЕРБ излязоха Маноил Манев, самият Маринов и наследникът му на поста от края на юли м.г. Христо Терзийски. Те трябваше да се изправят срещу на практика всички останали прламентарни групи.

Смях в залата предизвика изказването на Маринов в опит да защити действията на МВР:

"Винаги полицията е била използвана за политически цели...".

След което той реши да уточни, че е ползвана от "тези, които искат чрез нея да влязат в Народното събрание".

Маринов премина в контраатака, като затвърди и от трибуната тезите на ГЕРБ от време на предизборната кампания - че МВР, вече под ръководството на Бойко Рашков, е било използвано като репресивен орган срещу активисти и симпатизанти на партията.

Ексминистърът обаче възмути залата с още едно изказване, предизвикало реплики от място от страна на Николай Хаджигенов - един от основните организатори на протестите като част от Отровното трио и адвокат на задържани по тяхно време лица. А именно:

"Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи."

Той като министър, обаче и като "гражданин" гледал излъчвания как протестиращи нападали полицейски служители, удряли, хвърляли павета, яйца, домати, палили слама. За Маноил Манев униформените били подложени на "опит за убийство", не обратното - визирайки случая със запалената слама, който е факт.

Маринов призова служебното правителство да направи проверка за това имало ли е полицейско насилие по време на демонстрациите - от ГЕРБ щели да подкрепят такава, това щяла да е обективната проверка. Хаджигенов обаче контрира, че парламетарната комисия ще напрви това, което прокуртурата "под бодрото ръководство на Иван Гешев", която не откри данни за превишаване на полицейски правомощия, не свърши.

Христо Терзийски бе по-емоционален - да бъдат оставени полицаите на мира, за да можело да се приберт у дома и да прегърнат близките си.

При гласувнето на състава на комисията, за който от ГЕРБ предложиха именно Маринов и Тома Биков, от БСП поискаха името на бившия министър да се гласува отделно от останалите членове, излъчени на паритетен принцип между 6-те групи. Резултатът - номинацията му за член на комисията бе отхвърлена, което предизвика нова порция скандали от трибуната.

"Вие сте влезли в много тежък филм", заяви Тома Биков (ГЕРБ), а според председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова било достигнато ново "дъно". От бившата управляваща партия отказаха да излъчат други представители в комисията, пожелаха "приятни заседания" и напуснаха залата, а Биков, който бе избран в парламентарния орган, си обяви, че си прави отвод. Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" обясни, че  решението не е лично отношение към Маринов, а предпазване и самия Маринов, който би изпадвал в ситуация да проверява и сам себе си (на 10 юли той е министър - б.р.). 

След напускането на пленарната зала последва изявление на ГЕРБ в кулоарите на парламента. От партията обявиха, че този акт бил безпрецедентен и болшевишки. Което може и да е така - за по-късопаметните. Защото през 2009 г., когато ГЕРБ почти имаше мнозинство в Народното събрание, по абсолютно същия сценарий депутатът от ДПС Делян Пеевски не бе допуснат от мнозинството да стане член на постоянната комисия за борба с корупцията в парламента. И това му отхърляне се случи именно с гласовете на ГЕРБ (плюс "Синята коалиция", РЗС и "Атака" тогава - б.р.). Протестът на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан срещу гласуването поразително приличаше на днешните мотиви на ГЕРБ.

Припомняме, че данните за полицейско насилие заваляха в нощта на 10 юли, след като в интернет изтече клип, на който се вижда как униформени пребиват младежи под колоните на Министерския съвет. Впоследствие се появиха множество свидетелски разкази. На 2 септември пък полицията  допусна провокатори в редиците. Насилие имаше в хода на целия ден, но в късната вечер бити бяха и журналисти, сред които и Димитър Кенаров. Депутатът днес Борислав Сандов пък пребори в съд заповедта си за арест като неправомерна.

Комисия ревизия "Манолова 2.0"

Заради отсъствието на ГЕРБ от залата, без дебати бе прието предложението за създаване на нова комисия по ревизията за изминалите 5 г. управление - продължение на комисията "Манолова" от 45-ото НС. Отново водачката на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова ще е начело.