Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Основна пречка за масовото навлизане на електромобилите, след постоянно падащата цена, е капацитетът на батериите и възможностите за зареждане.

В момента средният обсег на електромобилите с едно зареждане е около 400 км, а на класическите двигатели с вътрешно горене - между 800 и 1000 км. В добавка бензиностанции има на всяка крачка, а макар и увеличаващи се, бързите зареждачки за елетрически коли все още са рядкост.

Едно решение е да се вземе принципът на тролейбусите и някои влакове - самият път да осигурява електричество. Това е и концепцията зад експерименталната технология, която ще тества Транспортният департамент на щата Индиана, САЩ.

Става дума за магнетизиран цимент (очаквано кръстен магмент), движението по който един ден може да осигурява зареждане на електромобили, а полагането му да е същата цена и със ефективност като стандартен асфалт, пише Autoblog.

Технологията сега се тества все още само в лаборатория, но скоро в Индиана ще се строи малка отсечка - около половин километър, и ако това е успешно, следващата стъпка е да започне постепенна подмяна на всички пътища в щата с новия материал.

Преди това той ще трябва да може да зарежда електрически ТИР с до 200 киловата, което би било наистина сериозно постижение. Според създателите на магмента - едноименна германска компания и екип от Университета "Пърдю", настилката ще позволява ефикасност до 95% на безжично зареждане, т.е. с едва 5% загуби. Разбира се, това са заявките, с които компанията си търси инвеститори.

Щатът Индиана не е единственият в този тип експерименти - наскоро Великобритания планира бъдеща инвестиция от 780 млн. паунда за подобна технология.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.