"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция. Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция". 

Така започва позицията на президента Румен Радев в отговор на изявления на председателката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Днес - година след влизането на прокурори, служби и служители на Бюрото за защита към главния прокурор на "Дондуков" 2, случил се на 9 юли 2020 г. и станал един от поводите за старта на масови протести от миналото лято срещу кабинета "Борисов" и Иван Гешев, тя обяви, че никога не е имало "нахлуване". Магистратите "пристъпили" в сградата на президентската институция след надлежни съдебни разрешения, а на място били поканени от административен секретар, е версията на Маджарова. 

В позицията на държавния глава по този повод се казва:

"Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийския военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата".

Припомняме, че двете разпореждания бяха по различни въпроси, а акцията -  в един и същи ден и време. В първия случай прокурори влязоха при съветника на Румен Радев Илия Милушев, който впоследствие беше задържан от МВР. Бе му отнет и достъпът до класифицирана информация. Във втория случай - разследването - според твърденията на държавното обвинение тогава, бе секретарят на Радев Пламен Узунов. И при него имаше арест от МВР. 

"Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна.",  припомнят сега от "Дондуков" 2 в отговор. 

Факт - арестите и на хората от президентския екип - Милушев и Узунов - бяха обявени от съда за неоснователни. В случая с Узунов дори самата прокуратура го призна по време на обжалванията от страна на секретаря.

Същото се случи и с арест по Закона за МВР на бизнесмена Пламен Бобоков, който е разследван заедно с Узунов за "търговия с влияние". 

По отношение на думите в президентската институция, че много преди 9 юли 2020 г. е имало атака срещу институцията от страна на държавното обвинение, припомняме, че от институцията, оглавявана от Иван Гешев, бяха разпространили разговори, придобити чред специални разузнавателни средства, в които при подслушване на висш военен "протича" и лично държавният глава. Това е и един от случаите за разгласяване на данни от СРС от държавното обвинение, фигуриращи в сигнала от служебния министър Бойко Рашков с искане за отстраняване на Гешев от поста му чрез решение на Висшия съдебен съвет. С мотив "уронване на престижа на съдебната система".

 
Сред мотивите във въпросния сигнал са и действията на прокуратурата от 9 юли 2020 г. 

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов внесе искането във ВСС и обсъждането предстои. Позицията на прокуратулата е, че искането е "политическо".